'Je kunt toch niet onbewust jatten?'
LEEUWARDEN - In ruim 2½ jaar tijd zou een inwoonster van Gytsjerk (32) meer dan 20.000 euro gestolen hebben van haar werkgever, een DA-drogist in Leeuwarden. De vrouw zou allerlei slinkse manieren bedacht hebben om te voorkomen dat aan het licht kwam dat zij haar baas bestal. De officier van justitie was er woensdag van overtuigd dat de vrouw voor duizenden euro's heeft gestolen. Hij eiste een werkstraf van 200 uur waarvan de helft voorwaardelijk.
De verdachte ontkende bijna alles. Zij gaf alleen toe dat zij op 24 juli vorig jaar zo'n 75 euro uit de kassa heeft gehaald. Een dag eerder was er een camera boven de kassa geplaatst. Op de camerabeelden was te zien dat de vrouw geld uit de kassala haalde en dat in haar broekzak stak. Ze kreeg op staande voet ontslag.
Haar baas had al eerder kasverschillen geconstateerd op dagen dat de vrouw aan het werk was. De controles werden meteen opgevoerd. Zo vond de werkgever in de prullenbak pinbonnen die niet op het dagjournaal voorkwamen. Ook bestond het vermoeden dat de Gytsjerkse op de kassa inlogde met codes van haar collega's. De vrouw bleef stug volhouden dat ze alleen op de dag dat ze gefilmd was geld had gepakt.
De officier van justitie geloofde er niets van. De vrouw had op die dag maar liefst vier verschillende methodes gebruikt om geld uit de kassa te halen. 'Door ervaring ingegeven', wist de officier. Waarom ze op zoveel verschillende manieren had gedaan, kon de Gytsjerkse niet aan de officier uitleggen. De verdachte zei dat ze destijds niet goed in haar vel zat, ze was in de war. 'Ik ben daar niet bewust mee bezig geweest', zei ze.
De rechter had zo zijn twijfels: 'Je kunt toch niet onbewust jatten?' In een civiele procedure is de claim van de drogist afgewezen. Uiteindelijk besliste de kantonrechter dat de vrouw 30 euro moest terugbetalen. Ze had zelfs nog recht op ruim 400 euro aan achterstallig loon. De DA is niet in hoger beroep gegaan.
Ondanks de afwijzing vond de officier dat de Gytsjerkse 20.000 euro terug moest betalen. Omdat zo'n claim door de kantonrechter veel beter wordt uitgediept, kon de politierechter eigenlijk niet anders dan de vordering van de officier af te wijzen. De vrouw werd veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur plus 20 uur voorwaardelijk omdat ze op 24 juli 2008 meerdere malen geld uit de kassa heeft gehaald.
Voor al het andere waar ze van werd verdacht werd ze vrijgesproken. De rechter stak niet onder stoelen of banken dat hij geen waarde hechtte aan het verhaal van de Gytsjerkse: 'Ik geloof u niet, maar ik kan niet bewijzen dat u ongelijk heeft'. Een rechter moet er niet alleen van overtuigd zijn dat een verdachte schuldig is, er moet ook voldoende wettig bewijs zijn. En dat ontbrak in deze zaak, oordeelde van de rechter.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn