Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken

Handel in wapens valt wat mee

di 19 januari 2010, 21:01 regionaal

LEEUWARDEN - Het leek erop dat de politie met de arrestatie van een 28-jarige Drachtster en een 30-jarige Sneker begin vorig jaar een beste slag had geslagen. Via de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) waren er signalen binnengekomen dat de twee mannen zich bezighielden met wapenhandel, illegale merkkleding, illegaal vuurwerk en het telen van hennep. Later werd een derde verdachte, ook een Drachtster, 25 jaar oud en een neef van zijn dorpsgenoot, opgepakt.

Met de zware verdenkingen bleek het achteraf mee te vallen, dat werd dinsdag duidelijk op de zitting van de Leeuwarder rechtbank. Voor het illegale vuurwerk zijn de twee neven een poosje geleden door de politierechter in Assen al veroordeeld tot werkstraffen. Van de illegale merkkleding was niets op de dagvaarding terug te vinden en de handel in wapens bleek bepaald niet op grote schaal te hebben plaatsgevonden.

De oudste van de twee Drachtsters gaf toe dat hij op de tweede etage van zijn woning een hennepkwekerij heeft gehad. Hij heeft vier keer geoogst, alleen de laatste oogst zou iets bruikbaars hebben opgeleverd. Hij was het dan ook niet eens met de door de officier van justitie ingediende berekening van de winst die hij gemaakt zou hebben met de verkoop van de hennep. De officier vindt dat justitie € 4550 van de Drachtster mag 'plukken'.

De verdachte vindt dat bedrag veel te hoog. Hij erkende ook dat hij wapens in huis heeft gehad. Die zouden zijn geleverd door de Sneker, die dinsdag niet op de zitting verscheen. Het zou gaan om vijf wapens, waaronder een dubbelloops jachtgeweer, een semi-automatisch pistool en een vuurwerkpistool. Evenals zijn medeverdachte ontkende de Drachtster dat hij in wapens heeft gehandeld. Er was meer tussen familieleden onderling wat mee heen en weer geschoven.

'Ik ben er wel nonchalant mee omgegaan', zei de verdachte. Hij had een van de wapens aan zijn broer gegeven. 'Dat heb ik gedaan zonder er bij na te denken', gaf de man toe. Zijn neef had drie keer een wapen voorhanden gehad. Hij had onder meer een Walther van zijn vader geleend in een periode dat hij zich bedreigd voelde.

De twee werden ook verdacht van oplichting. Eind oktober 2008 hadden ze voor 1700 euro een quad van het merk Motortek verkocht. Op de motor hadden ze stickers van het merk Honda geplakt. Volgens de officier hadden ze dat gedaan om de motor duurder te doen lijken dan hij in werkelijkheid was. Volgens de verdachten was het eerder gebeurd om de quad 'mooier' te doen lijken.

'Het leek allemaal wat kaal', zei de oudste verdachte. Op het motorblok stond wel de tekst 'powered by Honda'. De twee benadrukten dat ze de koper niet op het verkeerde been wilde zetten. De 28-jarige had het koopcontract met een valse naam ondertekend omdat hij een uitkering had en hij niet aan de sociale dienst wilde laten blijken dat hij geld had verdiend.

De koper, die niet alleen geld had betaald maar ook nog twee minibikes, een buitenboordmotor en een partij verf zou leveren, claimt 750 euro van de verdachten. De Drachtsters hebben geen relevant strafblad. Daarom en omdat ze hebben meegewerkt aan het politieonderzoek eiste de officier geen vrijheidsstraffen. Dat was anders wat de Sneker betrof; die heeft een uitgebreid strafblad.

Voor het leveren van vijf wapens vorderde de officier voor hem negen maanden cel. De 25-jarige verdachte mag wat de officier betreft 180 uur gratis werken. Hij zou verder twee maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd moeten krijgen. Tegen de 28-jarige Drachtster eiste de officier de maximale werkstraf van 240 uur, acht maanden cel voorwaardelijk en een gevangenisstraf van 15 dagen, de duur van het voorarrest. De officier vindt dat de twee Drachtsters reclasseringstoezicht moeten krijgen. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws