Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

Schelden op politie om dierbare kogel

ma 1 maart 2010, 16.27 uur

LEEUWARDEN - De 35-jarige Burgumer had goed de pik in op de politie, eind februari vorig jaar. Dat was misschien niet eens zozeer omdat hij op 24 februari 's ochtends vroeg om kwart over zes door een compleet arrestatieteam van bed was gelicht. Ook al gebeurde dat volgens de Burgumer ook niet bepaald zachtzinnig. 'Het was met grof geweld', zei hij maandag tegen de politierechter.

Het ging hem vooral om de reden dat hij was opgebracht en gearresteerd: de politie was in actie gekomen omdat hij verboden wapens zou hebben. Het had een neppistool en een kogelpatroon in huis, die door de politie in beslag werden genomen. Dat hij de kogel moest missen had vreselijk veel pijn gedaan. Het was een tastbare en dierbare herinnering aan de tijd die hij als militair had doorgebracht in voormalig Joegoslavië.

Wat zich daar had afgespeeld had bij hem, net als veel van zijn oud-collega's, zijn sporen achtergelaten. Toen hij dan ook de volgende dag op de carpoolplaats bij Nijega een motoragent zag staan, liet de Burgumer zijn frustraties over de vorige dag de vrije loop. Hij slingerde de agent van alles naar het hoofd, met als gevolg dat de politieman de achtervolging inzette.

Toen hij uiteindelijk in Nijega door meerdere politiemensen in de boeien werd geslagen, was de Burgumer nog steeds niet tot bedaren gekomen. Hij schold de agenten uit voor 'vuile NSB'ers' en 'kutpolitie'. 'Als het kon maakte ik jullie dood', had hij ook nog geroepen terwijl hij geboeid in een politiewagen zat. Op dat moment was hij vreselijk kwaad op het complete politieapparaat, erkende de Burgumer.

'Ik wou mijn kogeltje terughebben'. Want het was niet zomaar een kogeltje. 'Ze kwamen aan mijn geschiedenis, aan mijn leven'. Uiteindelijk zag ook de officier van justitie in dat het een kogel was met een verhaal. De man heeft het patroon teruggekregen. Toen was het kwaad al geschied, besefte ook de Burgumer. Hij had er achteraf veel spijt van dat hij zich zo had laten gaan.

Ook de rechter was er van doordrongen dat de man het nodige heeft meegemaakt. 'Maar ik vind het niet juist dat u zo tekeergaat tegen politiemensen die hun werk doen', voegde de rechter eraan toe. Om de ernst van het feit te benadrukken en omdat de verdachte al eens eerder politiemensen heeft bedreigd, besloot de rechter een pittige straf op te leggen: een boete van 1000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. De Burgumer liet het daarbij. Hij zag af van zijn recht om in hoger beroep te gaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost