Account
Logo
Zoeken
7.8 °C
Foto: Tino Broekstra

Q-koorts besmetting in Ureterp

do 1 april 2010, 13.57 uur

URETERP - Een melkgeitenbedrijf aan de Feart 131 in Ureterp is besmet met Q-koorts. Het gaat om een bedrijf met 450 dieren en het betreft het eerste bedrijf in Friesland waar de ziekte ontdekt is. Voor Nederland is het de 83e besmetting.
De direct betrokken boer (die zijn veehouderij ivm emigratie enige tijd geleden verkocht heeft) vind het raar dat hij zelf niet op de hoogte gebracht door LNV. De huidige eigenaar van de dieren, een veehouder uit Smilde, is gisteravond door LNV op de hoogte gebracht. De aangekondigde waarschuwingsborden zijn nog niet geplaatst.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. Mensen raken besmet door het inademen van lucht waar de bacterie inzit en worden vervolgens erg ziek. Het gaat om griepachtige verschijnselen en vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt.

Omdat de Q-koorts-bacterie vooral vrijkomt tijdens het lammeren van besmette melkgeiten en melkschapen wil de overheid voorkomen dat er opnieuw grote hoeveelheden bacteriën vrijkomen. Daarom worden de drachtige dieren op de besmette bedrijven geruimd. De dieren worden op het bedrijf gedood. Van de 450 dieren zullen er zaterdag ongeveer 40-50 worden geruimd. Het betreft hier de dieren die nog niet gelammerd hebben. Het ruimen gebeurt op een voor de dieren en voor de ongeboren vrucht (de foetus) zo vriendelijk mogelijke manier.

Mensen die in een straal van 5 kilometer rondom het bedrijf in Ureterp wonen worden per brief ingelicht over de situatie. Dit betreft inwoners van (delen van) de gemeenten Achtkarspelen, Grootegast, Marum, Opsterland en Smallingerland. In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen.

De Q-koorts komt vooral voor in het zuiden van Nederland. Aanvankelijk deed de overheid relatief weinig tegen de besmettingen aldaar. Klik hier voor een reportage van Zembla over de Q-koorts aldaar.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
28%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
28%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!