Account
Logo
Zoeken
9 °C

Tbs voor onverbeterlijke oplichter

do 1 april 2010, 18.32 uur

LEEUWARDEN - Samen met zijn negen jaar jongere partner trok een 54-jarige oplichter vanaf begin 2006 drie jaar lang door Nederland, een spoor van gedupeerden achterlatend. De twee hadden het vooral voorzien op kleinschalige campings, horecabedrijven en pensions. De vrouw werd in december 2008 veroordeeld tot drie jaar cel.

De zaak tegen de man werd destijds aangehouden omdat het psychologische rapport nog niet klaar was. Inmiddels wordt hij al zo'n acht maanden behandeld. Om die reden zag de rechtbank af van het opleggen van een lange vrijheidsstraf. Een celstraf zou de behandeling naar het oordeel van de rechtbank alleen maar doorkruisen.

De rechtbank legde wel de 'lichtere' vorm van tbs op; tbs met voorwaarden. Een van de belangrijkste voorwaarden waar de man zich aan moet houden, is dat hij de behandeling in de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen afmaakt. Verder kreeg hij een celstraf van 347 dagen -gelijk aan het voorarrest.

Hij en zijn vrouwelijke partner stonden landelijk bekend als een stel notoire oplichters. Het Tros tv-programma 'Opgelicht' was aanwezig bij de behandeling van de strafzaak tegen de vrouw. Het duo had een vaste werkwijze: ze wonnen eerst het vertrouwen van hun slachtoffers waarna ze genadeloos toesloegen.

Meestal betaalden ze een paar overnachtingen in een pension of bed & breakfast vooruit. Vervolgens gaven ze aan dat ze langer wilden blijven en kwamen ze met de smoes dat ze hun bankpas waren vergeten, of dat hun zoon of dochter de pas zou brengen. Ze leenden wat geld van hun gastheer of gastvrouw en verdwenen vervolgens met de noorderzon.

Vaak met de fietsen die ze van de verhuurders hadden geleend. De twee kwamen over als vriendelijk en betrouwbaar. Regelmatig benaderden ze leden van kerkgenootschappen. De vrouw legde tijdens de rechtszaak uit waarom ze dat deden: omdat dat soort mensen zorgzamer is en meer bereid om anderen te helpen.

In Friesland was het stel vooral actief geweest in het noordoostelijke deel van de provincie; onder andere in Augustustinusga, Ferwert, Hantum, Metslawier, Holwerd en Dokkum hadden ze diverse slachtoffers gemaakt. Allebei hebben ze al verschillende malen in de cel gezeten voor oplichting en flessentrekkerij.

Aan het eind van de zitting, twee weken geleden, maakte de man zijn excuses aan de gedupeerden die in de zaal zaten. Hij zei dat hij zich enorm schaamde, hij durfde zelfs niet achterom te kijken naar de mensen die hij had opgelicht. Hij moet aan in totaal dertien slachtoffers meer dan 5900 euro aan schadevergoedingen betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
19.4%
Geen mening  
26.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog