Account
Logo
Zoeken

Start educatie project op De Sûkerij

ma 12 april 2010, 16.44 regionaal

DAMWALD - "Wy binne hjir ferrekte earm yn 'e Wâlden, mar as ik dan nachts in fette iel yn 'e fûken ha út de Valomsterfeart, dan bin ik efkes in ryk man" seit Gosse. "Heit neamde him Jaap Stoom, omt er altyd in piip smookte. Mar op in moarn rekke hy wei yn 'e tichte dize oan 't ein fan 'e Blynsleat. En ik sis jimme, it spoeket dêr...."

Afgelopen weekend zijn in museum De Sûkerei filmopnames gemaakt, waarin Gosse, Heit en Hotze Dea de hoofdrol spelen. Deze film is een onderdeel van het interactief educatieproject in museum De Sûkerei. Het doel van het project is om de leerlingen kennis bij te brengen van cultuurhistorie, landschap en natuur van het gebied de Noardlik Fryske Wâlden rond het jaar 1920 in relatie tot de huidige tijd.

Verhalen van vroeger zijn belangrijk om de eigen identiteit te kunnen vaststellen, veel verworvenheden zijn te danken aan onze voorouders, die deze soms zelfs met de dood moesten bekopen. Kinderen van nu hebben vaak geen weet van de omstandigheden waarin hun voorouders moesten leven en welke relatie er bestond tussen natuur, leefomgeving, leefomstandigheden en de economische situatie.

Na de zomervakantie is het project klaar en kunnen groep 5 en 6 op excursie naar het Sûkereimuseum. Er is gekozen voor deze doelgroep, omdat kinderen van die leeftijd voor het eerst geschiedenis krijgen en het dan belangrijk is om bij het verleden van het kind zelf te beginnen.

De 8-jarigen maken spelenderwijs kennis met hun voorvaderen. In de film zien ze de venter, de jager, de boer en de arbeider van de cichoreifabriek tot leven komen. Daarna gaan de kinderen in groepjes hun wâldhúskes bekijken. Ook is er ouderwetse kleding voor de kinderen gemaakt waarin ze spelletjes van vroeger kunnen spelen.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws