Account
Logo
Zoeken
8.5 °C

Damwâldster in eigen woning mishandeld

di 6 juli 2010, 16.49 uur

LEEUWARDEN - De politierechter bestrafte een opvallend staaltje eigenrichting dinsdag met een werkstraf. Op 1 juni 2009 was een Damwâldster samen met vier andere mannen een woning aan de Master Klokwei binnengedrongen. De bewoner zou een ruit van het huis de vader van een van de mannen hebben ingegooid. Gewapend met stokken was het vijftal het slachtoffer te lijf gegaan.

De vriendin van het slachtoffer -een nicht van een van de vijf- zag dat de mannen de schutting achter de woning van haar vriend letterlijk omver liepen. Eerst was er een steen richting het keukenraam gegooid. Toen de mannen eenmaal achter het huis waren, sloegen ze met dezelfde steen de ruit van de achterdeur stuk.

Twee tellen later stonden ze in de woonkamer om het slachtoffer heen. De man werd gestompt en met stokken geslagen. Vier van de vijf mannen moeten zich binnenkort bij de rechter verantwoorden. De vijfde verdachte, een 34-jarige inwoner van Damwâld, was dinsdag aan de beurt. Hij kwam niet opdagen op de zitting van de politierechter.

Hij had bij de politie verklaard dat hij door zijn neef was gebeld. Die had gezegd dat hij het slachtoffer een pak slaag wilde geven. Hij wou de verdachte ter ondersteuning mee hebben omdat hij vermoedde dat het slachtoffer niet alleen zou zijn. Uiteindelijk gingen de mannen met z'n vijven in de auto op pad.

Volgens de officier van justitie ging het om 'een doelgerichte actie'. De mannen hadden het slachtoffer behoorlijk te grazen genomen. Hij was op zijn hoofd, zijn onderbenen en zijn rug geschopt en met stokken geslagen. De verdachte had volgens de officier een minder groot aandeel gehad dan zijn mededaders, maar ook hij had het slachtoffer mishandeld. Hij had bovendien spullen in de woning vernield.

Omdat de man geen noemenswaardig strafblad heeft, vond de officier dat er kon worden volstaan met een werkstraf van 80 uur. Dat vond de rechter een te lage straf. Zij maakte er 120 uur van en bepaalde dat de Damwâldster een schadevergoeding van € 1993 -waarvan 1800 euro smartengeld- aan het slachtoffer moet betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Jeugdhulp Friesland op randje van faillissement

Jeugdhulp Friesland op randje van faillissement

regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM






regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie