Account
Logo
Zoeken
13.1 °C

Relletjes bij RKC - H'veen: werkstraf

za 25 september 2010, 17.58 uur

LEEUWARDEN - Vier Heerenveen supporters werden vrijdag door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen. De vier zijn betrokken geweest bij relletjes voorafgaand aan het degradatieduel RKC – SC Heerenveen, op 20 februari 2010. Een 31-jarige inwoner van Koostertille kreeg naast een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf, een algeheel stadionverbod. Hij mag de komende twee jaar geen enkele wedstrijd van Heerenveen bezoeken, inclusief uitwedstrijden en oefenpotjes.

De Waalwijkers speelden voor lijfsbehoud toen de ploeg van toenmalig trainer Jan Everse op bezoek kwam. Door een zwak optreden van de scheidsrechter verliep de wedstrijd niet zonder incidenten. Heerenveen kreeg in de 82e minuut een onterechte strafschop. Voor de wedstrijd hadden supporters van beide teams al van zich doen spreken. Ze zouden voor de wedstrijd hebben afgesproken om elkaar te ontmoeten; niet om gezellig een drankje te drinken, maar om op de vuist te gaan.

Twee Heerenveen-supporters, waaronder de Tilster, zouden de RKC'ers in een café opgezocht hebben om het treffen te regelen. Toen de twee groepen elkaar later tegenkwamen vielen er rake klappen. Tegen de afspraken in gooide de groep uit Waalwijk met stenen en vuurwerk. Voetbalsupporters hebben volgens de officier van justitie onderling afgesproken dat vechten met de blote hand dient te gebeuren.

De politie zat er bovenop en het geweld werd min of meer in de kiem gesmoord. Aangiftes werden er niet gedaan -ook een van die stilzwijgende afspraken volgens de officier- en de politie in Waalwijk besloot de zaak te laten rusten. Dit in tegenstelling tot de officier van justitie in Leeuwarden die voetbal in zijn portefeuille heeft. Hij besloot om vijf Heerenveen-fans die betrokken waren bij de ongeregeldheden te dagvaarden.

Vier van de vijf zaten vrijdag tegen over de rechter, een 20-jarige Steenwijker was er niet. Een 20-jarige inwoner van Opende, een Sneker (24), een Oosterwoldiger (27) en de Tilster waren wel op komen dagen. De officier kwam er een beetje laat achter dat de Oosterwoldiger eigenlijk helemaal niet naar de rechtbank in Leeuwarden had hoeven komen. De 27-jarige had niets gedaan. Hij was gedagvaard omdat hij met vuurwerk gegooid zou hebben.

Op de zitting ontdekte de officier dat de verdachte destijds bij de politie had verklaard dat hij vuurwerk had 'gehoord'. De officier had dit gelezen als 'gegooid' en de Oosterwoldiger prompt een dagvaarding gestuurd. De officier was wel zo sportief om meteen vrijspraak te vragen voor deze verdachte. Dat deed hij niet in de andere zaken. Hij eiste voor alle verdachten werkstraffen en volledige stadionverboden. Omdat de Tilster volgens de rechter 'een leidende rol' had, kreeg alleen hij een stadionverbod.

De Opendster en de Steenwijker kregen een werkstraf van 80 uur en twee weken cel voorwaardelijk. Vanwege zijn geringere aandeel kreeg de Sneker een werkstraf van vijftig uur, plus twee weken cel voorwaardelijk. Drie van de vijf Heerenveenfans hadden al van hun club een stadionverbod gekregen voor de rest van het vorige seizoen. Daar kan nog een sanctie van de KNVB overheen komen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws









Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.3%
Ja, op aanvraag  
13.8%
Nee  
18%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin