-1,6 °C

Foto: Aise van Beets | Gloria Deï

Gloria Deï en Backum Brass kampioen

za 04 december 2010 20.24 uur

GERKESKLOOSTER -

Het was vrijdag een fantastische muzikale avond en middag in de MartiniPlaza in Groningen. De kampioenen in de derde en vierde divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2010 zijn bekend. In een sfeervolle ambiance werd brassband Backum Brass uit Castricum o.l.v. talent Erik van der Kolk kampioen in de 4e divisie werd Gloria Deï uit Gerkesklooster/Stroobos o.l.v. Piet van der Heide wederom kampioen in de 3e divisie.

Net voor 14.00 uur gaf voorzitter Durk Dam de aftrap voor de 30e NBK. De strijd in de vijf verschillende divisies kon beginnen met maar liefst vier nieuwe composities op het programma. Op vrijdagmiddag en -avond was het de beurt aan de deelnemers van de vierde en de derde divisie om hun versie van het verplichte werk te laten horen.

Voor de 4e divisie was dat "La Viuda Negra" van Carl Wittrock. Dit werk bood aan de deelnemers genoeg uitdaging. Winnaar Backum Brass uit Castricum gaf de uitvoering die de strenge jury het meest aansprak. Ze werden kampioen met 90 punten. Nummer twee, Euphonia Ternaard, volgde op 1 punt en derde werd titelverdiger Hallelujah Menaldum. Er traden tien brassbands aan in deze divisie en de verschillen waren zeer klein.

De derde divisie kende als verplicht werk "Rembrandt" van Rodney Newton. Een schitterend werk welke net als andere werken speciaal geschreven werd voor de NBK 2010. De deelname in deze divisie was met 11 brassbands traditioneel groot. De uitslag gaf aan dat alle bands zeer dicht bij elkaar zaten. Winnaar werd uiteindelijk Gloria Deï uit Gerkesklooster/Stroobos en zij verdedigden de titel daarmee met verve. Gloria Deï behaalde 90 punten, kort daarop gevolgd door Soli Deo Gloria uit Blije met 89 punten. De jury was niet scheutig met de punten, want zowel in de 3e als in de 4e divisie kwam er geen band boven de 90 punten uit. Derde werd Looft den Heer Beetgumermolen met 87 punten.

De uitslagen leverden veel stof tot napraten op, maar bij de winnaars niets dan vreugdekregen. En zo bleef het nog lang onrustig in de MartiniPlaza. De volledige uitslag kunt u bekijken via deze link: www.enbk.nl/p_uitslagen.htm

 

Regionaal nieuws