2,1 °C

€ 1000 boete voor weigeren blaasproef

wo 26 januari 2011 17.39 uur

LEEUWARDEN -

De bestuurder van een Ford Scorpio was op 7 november 2009 verantwoordelijk voor een behoorlijke ravage. In de Koolmeesstraat in De Westereen was de wagen tegen drie geparkeerde personenauto's gebotst. De bestuurder reed door. De eigenaar van de Ford, een 39-jarige inwoner van De Westereen, werd aangehouden en meegenomen voor een blaastest. De man weigerde te blazen.

Woensdag bij de politierechter legde hij uit waarom. De Westereender beweerde dat hij die bewuste avond helemaal niet achter het stuur van zijn eigen auto had gezeten. Als je niet hebt gereden hoef je ook niet te blazen, was zijn redenering. Hij wist sowieso wel wat de uitslag van de blaasproef zou zijn geweest, want hij had die avond gedronken. Maar dat deed voor hem niet terzake.

Niet alleen hij, maar nog een paar mensen hadden een sleutel van de auto. Toen hij door de politie gehoord werd, wist hij nog niet wie er achter het stuur van de Ford had gezeten. Dat hoorde hij pas een paar dagen later. De rechter zei dat zijn verhaal een stuk geloofwaardiger was geweest, als hij alsnog had doorgegeven wie er had gereden. De verdachte zei dat hij de naam van de bestuurder niet prijs wilde geven.

Het bewijs pleitte niet echt in zijn voordeel. Een getuige had de Westereender bij naam genoemd, toen de politie informeerde naar de identiteit van de doorgereden brokkenpiloot. Een tweede getuige had een signalement gegeven dat overeenkwam met het uiterlijk en de kleding van de verdachte van die avond. De man bleef toch stug volhouden dat hij thuis was op het moment van de botsingen.

De rechter geloofde hem niet: 'Ik denk dat u probeert er voor weg te draaien'. De verdachte werd de afgelopen jaren verschillende malen veroordeeld voor rijden met drank op. Voor het rijden zonder geldig rijbewijs en het doorrijden na een aanrijding kreeg hij een werkstraf van 50 uur, plus 30 uur voorwaardelijk. Het weigeren van de blaasproef kost de Westereender 1000 euro. Verder kreeg hij een rijontzegging van 12 maanden. 'Ik vecht het wel aan', reageerde de verdachte.

 

Regionaal nieuws

2,1 °C

11 inbraken

5 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.