19,7 °C
Foto: Eva Pennewaard

Reünie eindigt op reddingboot

za 07 mei 2011 21.05 uur

LAUWERSOOG -

Een reünie van oud-bewoners van de Uitwierderweg in Delfzijl is zaterdag heel anders gelopen dan de bedoeling was.

De groep van 52 personen zou met een bootreis een bezoek brengen aan het Duitse Ditzum, maar dit kon niet doorgaan vanwege een mankement aan de boot. Na wat rondbellen werd er uitgeweken naar Lauwersoog. Met partyschip Heffesant vertrok de groep aan het begin van de middag richting Schiermonnikoog. Echter aan het eind van de middag liep de Heffesant op een zandbank en kwam muurvast te zitten.

Vanwege zakkend water konden de mensen niet aan boord blijven en moesten de opvarenden van boord worden gehaald. De hulp werd ingeroepen en de reddingboten van Schiermonnikoog en Lauwersoog. De reddingboten die druk bezig waren met rondvaarten ivm de reddingbootdag, staakten hun rondvaarten en vertrokken richting de Heffesant.

De eerste paar mensen konden droog in de rubberboot komen, maar het grootste gedeelte van de groep moest tot ver boven hun knieën door het water baden, om de rubberboten te bereiken. De rubberboten Edzard Jacob en Palace Noordwijk brachten de mensen naar de Annie Jacoba Visser, die de mensen vervolgens naar de Koning Willem I bracht.

Toen alle mensen aan boord van de Koning Willem I waren, werden ze naar de haven van Lauwersoog gebracht. Hier konden de mensen weer even op adem komen na hun avontuur op zee. Eén ding is zeker, deze reünie zullen ze niet snel vergeten.

Hieronder een verslag van Eva Pennewaard, één van de reünisten

Met veel plezier denk ik terug aan de leuke dag, die we gisteren in Delfzijl beleefden. Toen alle reunisten zich verzameld hadden werd ons verteld, dat de bootreis naar Ditzum niet doorging : boot stuk. Als alternatief werd ons een busreisje met een Duitse (!) bus aangeboden naar Lauwersoog waar we vervolgens met een boot toch een tochtje op het water zouden maken.

Alle 52 reunisten vermaakten zich prima tijdens de rit door het Hoogeland - herinneringen werden gedeeld en foto's bekeken. Ik herkende niemand aan de gezichten - 'k was 8 jaar toen we uit Delfzijl verhuisden en net als bij mijzelf waren er in de afgelopen 53 jaar rimpels & grijze haren bijgekomen.

In Lauwersoog gingen we aan boord van de Heffesant. 't Duurde een half uurtje voor we van de kant vertrokken, het wachten was op een tasje boodschappen.

We tuften richting Schiermonnikoog en 't was heerlijk om aan dek te zitten en door te kletsen over heel lang geleden. Bij het bekijken van m'n "poesie-album" uit 1957 ontdekte ik, dat er toch wat vriendinnetjes uit die jaren a/boord waren.

Rond 15.00 uur wilde de schipper/kapitein terug naar Lauwersoog - helaas, de boot lag vast ! We troffen het gelukkig, dat er de open dag van de KNRM was en de 1e reddingboot werd opgeroepen om ons los te trekken. Maar dat ging niet, omdat de diepgang van die boot te groot was. Dan maar een kleinere boot van de KNRM erbij om een lijn over te brengen van boot 1 naar ons schip. Maar we lagen echt te vast op de zandbank.

De KNRM liet zich niet kennen en stuurde de 3e boot naar ons toe - een kleinere met minder diepgang : nu niet meer om ons schip vlot te trekken, maar om de reunisten van boord te halen en naar reddingboot nr. 1 te brengen. Dit lukte 2 of 3 x en toen lag ook dit bootje vast in het zand. Er zat niets anders op, dan de "geredde" passagiers uit te laten stappen.

Vuilniszakken werden overhandigd om de nette broeken en schoenen in te doen en gehuld in ondergoed waadden de ex-Uitwierderweggers over het wad naar de reddingboot. Een leuke verrassing : wadlopen in plaats van een veel saaiere boottocht naar Ditzum.

Kortom : een fantastische dag met leuke mensen en veel fotomomenten. En bovendien het bewijs, dat de donaties aan de KNRM zinvol zijn!

Deze reunie is zeker voor herhaling vatbaar, maar ik zou iedereen willen adviseren voor de zekerheid tenminste een helm, koplamp, zakmes & kniebeschermers mee te nemen...

Hartelijke groeten van ex-Uitwierderwegbewoonster : Eva Pennewaard

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

19,7 °C

9 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.