Account
Logo
Zoeken
4.3 °C

'Slokjesdei' op de rechtbank

wo 18 mei 2011, 17.49 uur

LEEUWARDEN - Het was woensdag weer een ouderwetse 'slokjesdei' op de Leeuwarder rechtbank. De politierechter moest een oordeel vellen over iets meer dan 30 verdachten die met drank op achter het stuur hadden gezeten. Voor de een viel het redelijk voordelig uit, voor andere verdachten kwam de straf hard aan. Een 19-jarige inwoner van Wâlterswâld moet zijn ambitie om vrachtwagenchauffeur te worden voorlopig even in de ijskast zetten.

Als beginnend bestuurder had hij bijna tien keer teveel drank op (1,75 promille), toen hij op 18 december vorig jaar door de politie werd aangehouden. Met ongeveer 15 flessen bier achter de kiezen had de Wâlterswâldster veel te hard gereden. In een 60 kilometer zône reed hij 120. Hij had negen maanden zijn rijbewijs. De rechter bepaalde dat de Wâlterswâldster het rijbewijs acht maanden kwijt is. Hij kreeg een boete van 750 euro. Voor een 26-jarige man uit Boelenslaan waren de gevolgen niet minder groot. Hij was met zijn auto tegen een boom geknald toen een tegenligger teveel op zijn weghelft reed. Het ongeval gebeurde op 6 februari, op de Folgeralaan in Drachten. De 18 jaar oude Audi was total loss. De verdachte had geen strafblad. Hij kreeg een boete van 1100 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 8 maanden. Een 35-jarige Drachtster valt ondanks zijn leeftijd toch nog in de categorie 'beginnend bestuurder'.

Hij zat met een promillage van 1,74 ook ruimschoots boven de toegestane norm van 0,2. Hij werd gesnapt toen hij op 18 december op weg was naar een maat. Die woonde vier kilometer verderop. Omdat het koud was, was de Drachtster maar in de auto gestapt. 'Een muts en een sjaal hadden u gered', zei de rechter. Het was de tweede keer dat de man met drank op reed. Hij kreeg een boete van 950 euro en een rijontzegging van acht maanden.

Voor een Burgumer (45) was het de derde keer dat hij tegenover een rechter zat. Hij liep tegen de lamp toen hij op 18 december over de Groningerstraatweg in Leeuwarden reed. Het was al de derde keer dat de Burgumer met drank op achter het stuur zat. De man is kraanmachinist en zou zonder meer zijn baan kwijtraken als hij zonder rijbewijs komt te zitten.

De rechter was daar wel gevoelig voor, maar vond wel dat een 'korting' op de rijontzegging gecompenseerd moest worden met de boete. De Burgumer kreeg een ontzegging van een maand, plus zes maanden voorwaardelijk. Hij moet een boete van 1500 euro betalen. Een 59-jarige inwoner van Hemrik had zichzelf ook lelijk in de vingers gesneden. De man was op 26 januari in Wijnjewoude aangehouden. Hij had een promillage van 1,73.

Dat moest volgens de verdachte het restant zijn van een feestje van de vorige avond. Hij had na het werk maar een paar biertjes gehad. Hij kreeg een boete van 350 euro en 500 euro voorwaardelijk, plus een voorwaardelijke rijontzegging van 7 maanden. De absolute topscorer van de dag was een 41-jarige man uit Sint Annaparochie. Niet alleen qua promillage -dat was 2,55- ook omdat het al de zevende keer was. Hij kreeg een werkstraf van 42 uur, een rijverbod van 18 maanden en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

PowNed bezoekt Ameland vanwege Sunneklaas-meeting

PowNed bezoekt Ameland vanwege Sunneklaas-meeting

regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74.5%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'