18,8 °C
Foto: Geert Huisman

Hynstedagen op de Sumarreheide

zo 24 juli 2011 09.59 uur

SUMAR -

De afgelopen drie dagen stond Garyp, om precies te zijn Sumarreheide, bol van de paardensportactiviteiten in het kader van de traditionele Hynstedagen. Donderdag en vrijdag ging het met name om keuringen en WPN’ers, maar de apotheose was natuurlijk de vrijdag, de Friezendei met een middagprogramma dat een ‘ryk ferskaat’ bood aan paardensport en dan met name Fryske hynders. Het was zaterdagmiddag op het terrein aan de Joute van der Meerweg dan ook bijna alles zwart wat de klok sloeg.

Ondanks de bepaald niet optimale weersomstandigheden, ’s morgens ging het redelijk, maar ’s middags was het ‘sykjen om in droege bui’, konden de vele toeschouwers genieten van prima sport met een paar echte hoogtepunten. Dat waren twee kampioenschappen en daarvoor waren, al even traditioneel, de nodige pommeranten uitgenodigd én gekomen, om de prijzen uit te reiken. Zoals daar waren burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Tytsjerksteradiel en CdK John Jorritsma. Jammer was dat de gestaag neerplenzende regen het voor de deelnemers er niet gemakkelijker op maakte, de meesten droegen over hun vaak fraaie, maar kwetsbare ouderwetse costuums een moderne regenjas, maar daar had het publiek alle begrip voor.

De wedstrijden werden halverwege opgehouden door een vervelend incident waarbij een toeschouwster dermate gewond raakte dat ze per ambulance naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Wat de aard van de verwondingen, ze kwam onder een hek én een vallend paard terecht, precies was, was nog niet duidelijk. Na een onderbreking werd het programma voortgezet.

Leuk intermezzo was uiteraard de finale van de ponykeuring waarbij de pony’s door kinderen werden voorgebracht. Altijd een schitterend schouwspel en ook nu had het publiek daar veel applaus voor over. Het programma-onderdeel met drie paarden voor de sjees moest helaas worden geschrapt, doordat een van de deelnemers de titel, dat was wat er op het spel stond, door het hierboven vermelde ongeluk niet kon verdedigen.

Ondanks de niet bijster zomers aandoende omstandigheden, kon de organisatie na afloop toch terugkijken op een bijzonder geslaagde aflevering van de traditionele Hynstedagen. Het aantrekkelijke voor het publiek was dat alles gratis toegankelijk was!

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws