Account
Logo
Zoeken
Foto: Geert Huisman

Grou winnaar van ‘Slag in de Baai’

wo 10 augustus 2011, 19.50 sportnieuws

LEMMER - Lemmer – Schipper Douwe Visser van Grou is woensdagmiddag winnaar geworden van de eerste wedstrijd van het skûtsjesilen bij Lemmer. Een wedstrijd die zonder bezwaaar de geschiedenisboeken in zou kunnen gaan als ‘de Slag in de Baai’.

Want de schippers en hun bemanningen kregen het voor de kiezen op deze woensdagmiddag op een hol staand IJsselmeer met windkracht vijf à zes. En in buiten zaten er uitschieters bij van ver boven die zes. En dat betekende drie reven en de zwemvesten verplicht aan. Geen overbodige maatregel zoals bleek toen Huizum in de laatste ronde, bij de hoge boei bij het Stoomgemaal, pardoes omver werd geblazen. Het was eerlijk gezegd een wonder dat het niet meer schippers overkwam, want het was opnieuw op het randje of er überhaupt gevaren kon worden.

Die dikke zes zweepte het water in de Baai van Lemmer hoog op, vooral als de skûtsjes de betrekkelijke luwte en wat mildere golfslag van de hoge slag naar de Noordoostpolderdijk noodgedwongen moesten verlaten. Dan kwamen ze in de ‘straalstroom’ van de zuidwestenwind terecht die de golven rechtstreeks vanaf Amsterdam en Enkhuizen kreeg aangevoerd. En dat maakte verschil, in principe zijn skûtsjes daar helemaal niet voor gebouwd.

Overwerk voor de bemanningen dus en uiteraard, ondanks alle regenkleding, voor de meesten een nat pak. Maar daar treuren skûtsjesilers niet om, er werd gezeild en hoe! De start, altijd al moeilijk met veertien van die grote vrachtschepen, was deze keer extra listig vanwege de harde wind en het ging de eerste twee keer dus ook faliekant fout. Valse start, opnieuw proberen en opnieuw een valse start. Maar: ‘drie keer is scheepsrecht’ en dus was de derde keer de goede. Iedereen op tijd, niemand te vroeg en dus kon het publiek verdeeld over het strand en de Noordoostpolderdijk, kijken naar een opwindend schouwspel met zwaar overhellende schepen en keihard werkende bemanningen.

De dikke zwarte strepen die de winbd over baai trok betekenden dat er nog hardere windvlagen in de buien zaten en dus ook dat de schippers nog meer op hun tellen moesten passen. Wel een majestueus gezicht en voor de liefhebbers om duimen en vingers bij af te likken. Want het was natuurlijk de vraag welke slag het meest gunstig zou uitpakken. Sommigen waren redelijk snel na de start over stuurboord weg van het hele veld gezeild, het grote peloton voer naar de dijk van de polder om daarna over stuurboord naar de eerste hoge boei te varen.

En ‘dêr moast de bûter jild jilde’, daar moest blijken wie de beste keuze had gemaakt. Dat werden uiteindelijk de schepen die de hoge slag hadden gemaakt naar de Noordoostpolderdijk toe. Niet echt verrassend, immers, daar waren de golven een stuk minder hoog en stampten de skûtsjes aanmerkelijk minder. Drachten kwam verrassend als eerste om de ton, gevolgd door Grou en die beide schepen zouden een meeslepend duel uitvechten dat hele verdere wedstrijd zou duren. Albert Visser tegen Douwe Visser, het werd een strijd op het scherpst van de snede. En dat met deze harde wind en dus zware omstandigheden!

Bij die eerste hoge boei werd het een onoverzichtelijk boel, een onvervalst skûtsje-infarct waar dan ook bijna twee handen vol protesten uit voortkwamen. Een kluif voor de protestcommissie want vele protesten konden simpelweg worden ‘doorgegeven’: ‘ja, ik gaf geen ruimte, want ik kreeg zelf geen ruimte van het skûtsjes naast mij’ enzovoort, enzovoort. Een prachtig gezicht was het wel, al zullen vele schippers hun hart hebben vastgehouden.

Grou slaagde er in de tweede omloop in Drachten te verschalken bij de hoge boei en dat betekende dat Grou als eerste werd afgeschoten. Dat betekende goede zaken voor de Grousters van Douwe Visser, zeker omdat Heerenveen en Sneek vederop in het veld finishten. Drachten werd heel knap tweede, een prestatie om ‘u’ tegen te zeggen. Het is dat de Drachtster nog wat te wisselvallig zijn, maar anders hadden ze gewoon meegedaan om een plek op het podium.

Morgen worden er twee wedstrijden gevaren, de eerste begint om half twaalf, de tweede staat voor half drie op de rol. Beide opnieuw in de Lemster Baai, maar dat alles natuurlijk ‘ijs en weder dienende’.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws