17,6 °C

Jistrumer 2 keer in gevecht met politie

do 15 september 2011 18.13 uur

LEEUWARDEN - Het is wat teveel om te zeggen dat een Jistrumer (27) op voet van oorlog staat met de politie, maar feit is wel dat de man in de afgelopen anderhalf jaar tot drie keer toe in botsing kwam met de arm der wet. Bij de politiemensen die hem kennen heeft de Jistrumer al een naam als een 'verzetpleger'. Donderdag stond hij voor de rechter voor twee van de drie incidenten.

Het andere voorval, op 6 februari 2011 in Drachten, was afgedaan met een transactie van 650 euro. Dat ging niet op voor de twee andere gebeurtenissen. Die waren volgens de rechter en de officier van justitie veel te ernstig om met een geldboete af te doen. De Jistrumer werd veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken. Zijn maat, een 33-jarige inwoner van Kootstertille, kreeg wegens belediging van een politieagente een boete van 450 euro.

De Jistrumer moet aan een politieman 260 euro smartengeld betalen. De Jistrumer was tot twee keer toe letterlijk met de agent in botsing gekomen. Op 3 mei vorig jaar gebeurde dat in de Westereen. De Mercedes met daarin de verdachte en drie vrienden werd op de Zuiderstationstraat aangehouden voor een controle. Op het moment dat de Mercedes stilstond, zetten de inzittenden het op een lopen.

De Jistrumer werd in de kraag gevat. Toen de politiemensen probeerden hem in de surveillanceauto te zetten, verzette de man zich hevig. Op dat moment begonnen zijn kameraden zich met de arrestatie te bemoeien. De Jistrumer hitste zijn vrienden op door te roepen 'Jongens pak ze, maak ze dood'. De Tilster op zijn beurt nam de bokshouding aan en schold een politievrouw uit voor 'bitch' en 'vieze kutsnol'.

Uiteindelijk moest versterking uitkomst bieden. Omdat de agenten de situatie te bedreigend vonden, werd in eerste instantie alleen de Jistrumer opgepakt. Die kwam op 10 juli van dit jaar weer hardhandig in aanraking met de politie. Ditmaal zat hij in een busje dat in Kootstertille werd aangehouden naar aanleiding van een mishandeling in Drogeham. Toen de inzittenden naar hun id-bewijs werd gevraagd, werd dat geweigerd.

De Jistrumer gedroeg zich opnieuw opstandig. Hij wou niet uit het busje komen. Achteraf was hij volgens zijn zeggen nog steeds kwaad over de zaak van een jaar eerder. Ditmaal moest de pepperspray en een politiehond eraan te pas komen om de boel onder controle te krijgen. Ook nu weer nam de Jistrumer de benen, toen de politie werd afgeleid door een paar van zijn maten.

De rechter had er geen goed woord voor over: 'Wat hier is gebeurd is absoluut over alle grenzen heen'. Dat had de officier van justitie ook al geconstateerd. Die vond dat de verdachte de problemen vooral over zichzelf had afgeroepen. Hij had gewoon mee moeten gaan. Dat besefte de Jistrumer zich ook: 'Als ik gewoon mee was gegaan dan had het me maar 250 euro gekost'.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 18 september | 3 reacties

Motor uitgebrand op toerit A7