4,5 °C

Hof wil psychisch onderzoek Sietske H.

do 01 december 2011 14.40 uur

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag nog geen definitieve uitspraak gedaan in de zaak van de babymoorden in Nij Beets. Het hof wil toch nog laten onderzoeken of er een mogelijkheid is voor nadere rapportage over de persoon en de geestelijke gesteldheid van Sietske H., de 27-jarige tandartsassistente die tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's om het leven zou hebben gebracht.

Het hof wil door een klinisch psycholoog van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht, een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in klinische forensische psychiatrie, voorgelicht worden over de wijze waarop het beste onderzoek kan worden gedaan naar de psychische en lichamelijke toestand van Sietske H. voor en ten tijde van de geboortes van de baby's.

Omdat Sietske heeft geweigerd mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum in Utrecht heeft het hof geen goed beeld van haar gekregen. 'Zicht op de persoon van de verdachte is in het algemeen belang voor een goede en adequate beoordeling van diverse aspecten zoals toerekeningsvatbaarheid, recidiverisico en strafmaat', aldus het hof.

'De verwijten die de verdachte worden gemaakt betreffen immers gedrag dat een uitzonderlijk beroep doet op het voorstellingsvermogen en dat heel veel vragen oproept', vervolgt het hof. De zaak wordt voor maximaal drie maanden aangehouden, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

Sietske H. heeft tussen 2003 en 2005 vier baby's ter wereld gebracht. Ze hield de zwangerschappen angstvallig verborgen voor haar omgeving. Justitie verwijt haar dat ze de baby's door verstikking om het leven heeft gebracht. De babylijkjes stopte ze in koffers en verborg ze bij haar ouders op zolder.

Begin augustus 2010 kwam de zaak aan het rollen toen de werkgever van H. argwaan kreeg en de politie waarschuwde. Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden twaalf jaar cel. Die straf kreeg H. begin mei van de rechtbank voor een keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord. H. tekende hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie