19.5 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink

Wegwijsdag in teken toerisme

do 08 december 2011 01.30 uur

BUITENPOST - De wegwijsdag van de gemeente Achtkarspelen, bedoeld om jeugd bekend te maken met de politiek, stond woensdag in het teken van Toerisme en Recreatie. Vijf groepen van de scholen AOC, Lauwers College en Singelland hadden een idee bedacht en moesten dat idee met een budget van EUR 1250,- ten uitvoer kunnen brengen. De dag werd geleid door dagvoorzitter Tim Vos van het bedrijf ProMedos uit Amsterdam.

Groep 1 had bedacht dat er wel een strandje kon komen aan de Westerein, tussen Drogeham en Eastermar, en gelegen aan het Prinses Margrietkanaal. Dit project droeg de naam “Prachtkarspelen aan zee”.

Groep 2 had bedacht om in het Haersma de Withpark in Buitenpost een aantal dingen op te knappen. Dit door onder andere de bankjes hufterproof te maken en een grote schoonmaak te houden.

Groep 3 wil voor het geld een feest in Buitenpost houden. Dit speciaal voor jongeren, en op het Mejonstmaveld.

Groep 4 wil een kroegentocht houden langs de café’s in alle dorpen van Achtkarspelen. Het geld wil de groep uitgeven aan onder andere een zanger en karaoke.

Groep 5 had bedacht om een fietsroute te houden, van Buitenpost naar Drogeham, in een rondje. Het geld wil deze groep uitgeven aan bebording en folders.

De groepen mochten hun plan toelichten in een speciale raadsvergadering, die 's avonds werd gehouden en werd voorgezeten door waarnemend burgemeester Piet Adema. Ook mochten de andere groepen kritische vragen stellen over de plannen.

Tijdens de eerste stemronde werd duidelijk, dat het plan van Groep 1 op de meeste stemmen kon rekenen. De uitslag: Groep 1 (16); Groep 5 (11), Groep 2 (10) en de Groepen 3 en 4 (7).

Na de eerste stemronde werd de uitslag van het debat met de politieke partijen, wat eerder op de dag plaatsvond, bekendgemaakt. De GBA kreeg 13 stemmen, gevolgd door FNP (9), PvdA (6), VVD (4) en CDA (3). Op de laatste plek eindigde de Christenunie, zij kregen geen stemmen.

In de tweede stemronde moest een groep een absolute meerderheid halen om te winnen en hun plan te uitvoer ten kunnen brengen. Groep 5 bleek hier direct de winnaar en het fietsrouteplan kan ten uitvoer worden gebracht.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws