11.3 °C

© WâldNet

Draagbare hartmassage in ambulances

do 19 januari 2012 10.39 uur

DRACHTEN - Na een proef van enkele maanden heeft de Kijlstra Ambulancegroep Fryslân deze week de AutoPulse geïntroduceerd. Het gaat om een apparaat dat specifiek ontwikkeld is voor patiënten die in een reanimatiesituatie zijn beland. De AutoPulse kan de hartmassage overnemen van ambulancemedewerkers, die hierdoor de aandacht kunnen verleggen naar andere noodzakelijke werkzaamheden. Kijlstra ziet grote voordelen in het gebruik ervan. Vandaar dat meteen alle ambulances met deze hartmassage-apparatuur zijn uitgerust.

De AutoPulse is een draagbaar apparaat dat werkt op batterijen waarbij een band om de borst van de patiënt wordt gelegd. Die band trekt in een vast ritme samen en kan onbeperkt doorgaan. Algemeen directeur Sietze Kijlstra: "Het geven van hartmassage is een inspannende activiteit. Daarbij is het lastig om dit in het juiste, gelijkmatige ritme te doen, zeker omdat de medewerkers elkaar om de 2 minuten moeten afwisselen. Met de AutoPulse is het wel mogelijk om dit gelijkmatige ritme te behouden. Daarnaast is de kracht waarmee de AutoPulse de borstkas (thorax) indrukt met eigen handen simpelweg niet te evenaren. Laat staan wanneer we op transport gaan richting het ziekenhuis."

De AutoPulse is niet nieuw. Sietze Kijlstra: "Het is een ontwikkeling die overkomt vanuit de Verenigde Staten. Hieraan is gedegen, wereldwijd onderzoek voorafgegaan. Ook de Nederlandse ambulancezorg heeft in dit onderzoek geparticipeerd. De resultaten waren dusdanig, dat ik verwacht dat de AutoPulse of een vergelijkbaar apparaat binnen een paar jaar bij alle ambulancediensten in Nederland zijn intrede zal doen." Sietze Kijlstra bestempelt de introductie van de AutoPulse als 'een mooie stap voorwaarts in het proces van zorgverbetering.'

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws