17.8 °C

De Sionsberg blijft 24 uur per dag open

wo 25 januari 2012 14.58 uur

DOKKUM - Ziekenhuis De Sionsberg gaat afslanken en hervormen maar het ziekenhuis blijft 24 uur per dag geopend voor zorgvragen van de inwoners van de regio Noordoost Friesland. Dit is de uitkomst van overleg dat woensdag plaatsvond tussen De Sionsberg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en De Friesland Zorgverzekeraar over het herpositioneringsplan van De Sionsberg. Tijdens dit overleg heeft de Inspectie akkoord gegeven op de verdere uitvoering van de plannen.

Het is noodzakelijk voor De Sionsberg om te gaan hervormen. Als kleinste ziekenhuis van Nederland is het duidelijk dat het niet meer alle zorg kan blijven bieden. Nu ligt er een toekomstbestendig plan klaar waarmee de in De Sionsberg geleverde zorg voldoet aan de steeds strenger wordende landelijke kwaliteits- en volume eisen en dat ook financieel houdbaar is. Dit houdt wel in dat complexe ingrepen niet meer in De Sionsberg zullen worden uitgevoerd.

Complexe zorg wel elders
De kern van het plan is dat De Sionsberg zich gaat toeleggen op poliklinische zorg en laagcomplexe planbare zorg binnen kantooruren. Verder kan iedereen 24 uur per dag bij De Sionsberg terecht. De Sionsberg krijgt hiermee een portal functie. Dit betekent dat mensen met al hun zorgvragen in eerste instantie terecht kunnen in De Sionsberg voor een diagnose. In het geval van een complexe behandeling of ingreep worden patiënten doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Daarnaast gaat De Sionsberg zich verder specialiseren in het goed organiseren van de voor- en nabehandeling van de patiënten, zoals bij oncologische operaties.

Extra ambu dankzij collega ziekenhuizen
Verder blijft de uitgebreide huisartsenpost in De Sionsberg 24 uur per dag open. In samenwerking met andere ziekenhuizen, die over een volwaardige Spoedeisende Hulp beschikken en de extra ambulance capaciteit voor de regio, is de acute zorgfunctie voor de inwoners goed geregeld. De huisartsen en ambulancedienst weten precies waar een patiënt het beste geholpen kan worden.

Plan geboortezorg voor 1 mei
Op sommige punten zullen de plannen nog verder uitgewerkt moeten worden, bijvoorbeeld ten aanzien van de geboortezorg. Daar zullen nieuwe en innovatieve vormen gezocht worden om de zorg voor de regio te bieden. Hiervoor wordt een werkgroep ingesteld die uiterlijk 1 mei met een voorstel komt voor samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen ten behoeve van de geboortezorg in onze regio. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden van een geboortecentrum.

Hervorming wel noodzakelijk
De hervormingsplannen hebben vanzelfsprekend ook gevolgen voor het personeel van De Sionsberg en de werkgelegenheid. De Sionsberg vindt het niet zorgvuldig om op dit moment te speculeren over de aard en omvang. Het ziekenhuis gaat per direct aan de slag met de implementatie van de hervormingsplannen, dan wordt ook duidelijk wat de personele gevolgen zijn. Vanzelfsprekend zullen hierbij de ziekenhuizen uit de regio worden betrokken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws