13,6 °C
© Jochem Wiersma

Schoorstra wil Friese nationaliteit

di 15 mei 2012 09.40 uur

DOKKUM - Schrijver Willem Schoorstra uit Ternaard heeft maandagmiddag afstand gedaan van zijn Nederlandse nationaliteit. Hij deed dit maandagmiddag in de raadszaal van de gemeente Dongeradeel. Hij las aan burgemeester Marga Waanders en tientallen aanwezigen, zijn afstandsverklaring voor. Hij wil dat in officiële documenten zoals een paspoort duidelijk wordt vermeld dat hij Fries is.

Burgemeester Waanders liet na zijn verzoek weten dat zij niet aan zijn verzoek kon voldoen omdat er volgens de wet geen andere dan de Nederlandse nationaliteit mogelijk is in Nederland. Schoorstra vindt dat de staat de gemaakte beloften in het verdrag van 2005 moet nakomen. Volgens Schoorstra hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn en hij legt zich dan ook niet neer bij de afwijzing van zijn verzoek.

Schoorstra verzocht de burgemeester aan het einde van zijn betoog om hem in de gemeentelijke administratie van Dongeradeel te registreren als Fries, met de Friese nationaliteit. Hij is tevens van plan om naar de rechter te stappen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws