23,7 °C

Jonge zeearend in het Lauwersmeer

di 15 mei 2012 15.02 uur

LAUWERSOOG - In het Lauwersmeergebied is een jonge zeearend geboren. Staatsbosbeheer is erg blij dat de zeearenden voor het tweede achtereenvolgende jaar succes hebben. Het broedgeval geeft andermaal aan dat vogelparadijs Lauwersmeer zeer geschikt is voor deze majestueuze roofvogels die rust, ruimte en een groot voedselaanbod nodig hebben.

SOVON-medewerker Romke Kleefstra heeft maandag tijdens een inventarisatieronde het nest enige tijd met een telescoop geobserveerd. Al snel werd duidelijk dat het vrouwtje op het nest een jong warm hield, terwijl het mannetje in de buurt jacht maakte op bergeenden en grauwe ganzen. "Toen het mannetje even later bij het nest arriveerde en het vrouwtje even een stap opzij maakte, was de donskop van een jong te zien" vertelt Kleefstra enthousiast. Het is nog niet duidelijk of er in het nest nog een jong aanwezig is.

SOVON brengt al sinds eind jaren negentig voor Staatsbosbeheer de broedvogelbevolking van het Lauwersmeer in kaart. De samenwerking is zeer goed. Voor het beheer en bescherming van de vogelwaarden zijn de gegevens die SOVON verzamelt zeer waardevol. In 2009 leidden de broedvogelinventarisaties tot de vondst van een zeearendennest in aanbouw. In 2011 werd er voor het eerst ook daadwerkelijk een zeearendenjong grootgebracht.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws