9.5 °C

Klepel luidklok Driezum afgebroken

di 15 mei 2012 15.27 uur

DRIEZUM - Het uurwerk en de luidklok in de toren van de hervormde kerk Driezum worden deze maand gerestaureerd in Duitsland. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vooral de luidklok in slechte conditie verkeert. Voorlopig is het luiden van de klok dan ook gestaakt omdat de klepel afgebroken is. Verder zijn één van de dubbele kroonarmen en de middenbeugel van de klok gescheurd en zijn er gaten ontstaan in de schedel van de klok als gevolg van een gietfout.

Het uurwerk wordt volgende week voorzien van een nieuwe wijzeraandrijving waarmee de tijd exact wordt weergegeven en automatisch de zomer- en wintertijd wordt ingesteld. De wijzerplaat wordt opnieuw geschilderd en de wijzers en de Romeinse cijfers worden opnieuw verguld. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Toine Daelmans uit Stiphout op advies van de heer Pompstra, adviseur Luidklokken en torenuurwerken. Het streven is de luidklok met uurwerk op 1 oktober aanstaande of zoveel mogelijk eerder weer operationeel te hebben.

Maandag a.s. wordt rond 10.00 uur de kerkklok uit de kerktoren getakeld en op transport gezet naar Duitsland waar de restauratie wordt uitgevoerd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws