Account
Logo
Zoeken
10.2 °C

Tv-uitzending over moord op Marianne

wo 16 mei 2012, 9.27 uur

DE WESTEREEN - Het televisieprogramma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries staat zondag 20 mei geheel in het teken van de nog onopgeloste moord op Marianne Vaatstra uit De Westereen. Haar lichaam werd op 1 mei 1999 in een weiland vlakbij Veenklooster gevonden. Ze bleek in de nacht na Koninginnedag te zijn verkracht en om het leven gebracht.

In de uitzending van Peter R. de Vries wordt ingegaan op het werk van het rechercheteam dat zich sinds 2007 over het misdrijf buigt. Dit team heeft alle tot dat jaar verrichte onderzoeksresultaten opnieuw geanalyseerd. Het heeft ook onderzocht in hoeverre er nog nieuw technisch onderzoek mogelijk zou kunnen zijn. Als resultaat daarvan wordt op verzoek van justitie (het Openbaar Ministerie) momenteel bij het Nederlands Forensisch Instituut een DNA-verwantschapsonderzoek verricht. Daarbij wordt aan de hand van het op Marianne aangetroffen DNA-spoor in de bestaande landelijke DNA-databank gekeken of er profielen aanwezig zijn van mensen die mogelijk familielid zijn van de dader. Mocht dit onderzoek geen resultaat opleveren, is het niet uitgesloten dat het Openbaar Ministerie toestemming zal vragen voor een grootschalig vrijwillig DNA-onderzoek.

De tot nu toe onopgehelderde moord op Marianne Vaatstra staat nog steeds bij veel mensen op het netvlies gegrift. Het meisje was op de avond van Koninginnedag 1999 met twee vrienden naar een discotheek in Kollum geweest. Het drietal vertrok daar aan het begin van de nacht en fietste naar Buitenpost. Bij het treinstation namen de jongens afscheid waarna Marianne alleen verder ging naar huis. De volgende ochtend werd haar ontzielde lichaam in een weiland aan de Keningswei gevonden.

Het onderzoek door politie en het Openbaar Ministerie geldt als een van de intensiefste in Nederland. Door de recherche zijn alleen al zo'n drieduizend tips nagetrokken. Eind mei 1999 werd een eerste verdachte aangehouden. DNA-onderzoek maakte duidelijk dat de man niet de dader kon zijn. Daarna werden in de loop van de tijd in totaal nog vijf verdachten aangehouden. Onder hen waren twee asielzoekers die in 1999 in Turkije en in 2003 in Engeland werden gearresteerd. Deze mannen hadden in het asielzoekerscentrum bij Kollum gewoond dat niet ver van de vindplaats van het lichaam van Marianne stond.

Bij alle verdachten wees DNA-onderzoek uit dat zij niet schuldig aan het misdrijf zijn. In 2010 stelde het actualiteitenprogramma Een Vandaag dat de in Turkije gearresteerde man niet de uit Kollum afkomstige asielzoeker was. Na uitvoerig onderzoek kon die bewering worden weerlegd.

In het televisieprogramma van Peter R. de Vries komende zondag wordt op basis van bevindingen van het rechercheteam een reconstructie getoond. Ook wordt ingegaan op mogelijke scenario's rond het misdrijf. Verder wordt uitgelegd hoe het DNA-verwantschapsonderzoek in z'n werk gaat.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
67.2%
Ja, op aanvraag  
14.5%
Nee  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk