21.5 °C

Illegale palingvisser in Oudega

ma 21 mei 2012 10.02 uur

OUDEGA - De politie heeft zaterdagmiddag een 72-jarige man uit Warten aangehouden voor het vertreden van flora en faunawet. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat de man mogelijk aan het visstropen was met fuiken en dat hij de gevangen paling verkocht aan restaurants.

Omstreeks 11.50 uur werd hij gezien toen hij afmeerde in de Nieuwe Hooidamsloot. De samenwerkende toezichthouders, politie en het Fryske Gea gingen ter plaatse. De man vertelde de agenten dat hij geen vis of vistuigen bij zich had. Alleen wat plastic afval dat hij wilde storten. Dit bleek niet zo te zijn toen de toezichthouders de boot checkten. Wel lag daar plastic afval maar ook vijf aalfuiken. Deze waren nog nat en dus nog maar kort geleden uit het water gehaald. Ook werd onder het plastic in een oude jas een leefnet met daarin negen palingen aangetroffen.

De 72-jarige werd geconfronteerd met deze vondsten. De fuiken en de paling waren zijn eigendom en op de vraag wat hij met de paling wilde doen, zei hij dat hij deze paling zelf wilde houden. De toezichthouders confronteerden hem dan ook met de informatie dat hij regelmatig paling verkocht aan restaurants. Dit beaamde hij dan ook. De man was niet in het bezit van een vergunning om met aalfuiken te mogen vissen en overtrad daarmee de Visserijwet.

Omdat de paling in Europa op de 'rode lijst' staat is het voorhanden dan wel in bezit hebben van paling, welke niet op een legale manier is verkregen, strafbaar. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De paling en de vijf aalfuiken werden in beslag genomen. De palingen die nog goed in leven waren werden vervolgens gelijk in het water losgelaten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

vandaag, 15.19 uur

Rondzwaaiende haren op SOA