14.1 °C
Foto: WaldNet

Jacques Monasch op bezoek in Paesens

vr 29 juni 2012 18.54 uur

PAESENS - Een bijeenkomst over wonen/huren op het Noordoost Friesland vrijdagmiddag leverde een aantal opmerkelijke feiten op. Allereerst was woningcorporatie Thús Wonen uitgenodigd voor de bijeenkomsten, maar de toezegging om te komen werd op het laatste moment ingetrokken. Een aantal leden van de huurdersvereniging uit Dongeradeel waren wel naar de middag toegekomen, ondanks het advies van de voorzitter van het huurdersplatform om niet naar de bijeenkomst te gaan. Zij bevestigden dat er door hen nooit akkoord gegaan is met het nieuwe strategische voorraadbeleid van Thús Wonen. Allemaal feiten die het beeld dat Tweede Kamer-lid Jacques Monasch (PvdA) schetste van woningcorporaties bevestigden. De aanwezige politici en overige belangstellenden reageerden geschokt.

De PvdA organiseerde vrijdag in totaal drie bijeenkomsten over wonen/huren op het Noordoost-Friese platteland. De eerste vond plaats in ‘de Wynroas’ in Paesens-Moddergat.
Na een woord van welkom door Cootje Klinkenberg, fractievoorzitter PvdA Dongeradeel, kreeg Tweede Kamerlid Jacques Monasch het woord. Hij gaf zijn visie op woningcorporaties in Nederland. “Woningcorporaties worden zo groot dat ze het overzicht niet meer hebben van wat er in de dorpen gebeurd”, aldus Monasch. Hij vergeleek bijvoorbeeld de kleine woningcorporatie in Achtkarspelen met Elkien in Heerenveen. “De overheadskosten van de SWA in Achtkarspelen zijn 850 euro per jaar, bij Elkien is dat 600 euro meer”, aldus Monasch. In Den Haag wordt komende dinsdag over onder andere de woningwet gesproken. Het Tweede Kamerlid lichtte toe wat zijn inbreng daarin zou zijn.

Ook de lokale situatie kwam ruimschoots aan bod. Bijvoorbeeld het feit dat woningcorporatie Thus Wonen in dorpen als Nes en Wierum woningen al bijna een jaar te koop aan biedt, terwijl dit maximaal een half jaar mag zijn. Er waren ook positieve geluiden te horen. De wethouders uit de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland hebben inmiddels wel stevig met de woningcorporaties onderhandelt over een nieuw woonakkoord. In het geval van de gemeente Kollumerland is daar een positief akkoord uitgekomen, waarbij Thus Wonen minder snel uit de dorpen zal verdwijnen. De gemeente Dongeradeel is nog volop in onderhandeling. Na de bijeenkomst in Paesens-Moddergat volgde nog een bijeenkomst in Oudwoude en de ronde door Noordoost-Friesland werd afgesloten met een politiek café in de Kruisweg in Damwoude.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws