12.6 °C

Deal met inbrekers loopt verkeerd af

vr 06 juli 2012 15.00 uur

LEEUWARDEN - Voor een 44-jarige Hurdegarypster was het een rare thuiskomst na een welverdiende vakantie. In de zomer van 2010 ontdekte de man dat er in zijn bedrijf in Heerenveen was ingebroken. Er was 3800 euro gestolen. Mogelijk nog sneuer was het toen een stagiaire bekende dat hij en een maat de inbraak hadden gepleegd. Die bekentenis zorgde er wel voor dat de Hurdegarypster zijn geld terug kreeg. Hij bleef alleen nog zitten met de braakschade, waar de huurbaas 1000 euro voor rekende.

En dus wendde de Hurdegarypster zich nogmaals tot de inbrekers. De man zei dat hij geen aangifte zou doen, als hij twee buitenboordmotoren zou krijgen ter compensatie van de braakschade. Dat gebeurde, alleen waren de motoren ook 'heet'. Eentje was in Hurdegaryp gestolen, de tweede in Haskerdijken. Gezien de reputatie van de twee inbrekers had de Hurdegarypster kunnen weten dat het geen eerlijke handel was, vond vrijdag de politierechter. Hij had de buitenboordmotoren voor 1050 euro verkocht en was daarmee meteen uit de kosten.

Hij had moeten weten dat de motoren niet koosjer waren, vond de rechter. Zeker ook omdat hij het op een akkoordje had gegooid met mensen die geen geld hadden en die ook nog eens bij hem hadden ingebroken. De officier van justitie eiste een boete van 1500 euro. Omdat het een oude zaak was en omdat de Hurdegarypster een blanco strafblad had, maakte de rechter er 1000 euro van. Een van de eigenaren van de buitenboordmotoren had een schadeclaim van 2500 euro ingediend. Die werd niet toegewezen, omdat de rechter vond dat de Hurdegarypster niet verantwoordelijk was voor de diefstal van de motoren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

vrijdag 5 augustus | 6 reacties

45e Jaarmarkt in Dokkum