18.4 °C

Uitreiking boek over Simke Kloosterman

za 07 juli 2012 12.50 uur

TWIJZEL - Wethouder Marten van der Veen van Achtkarspelen nam vrijdag het eerste boekje 'Simke, prinses uit de Wâlden' in ontvangst, over de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman. De uitreiking vond plaats om 16.00 uur in het Simke Kloostermanhûs in Twijzel.

Het boekje 'Simke, prinses uit de Wâlden' is geschreven door mevrouw Jant van der Weg-Laverman en wordt uitgegeven door uitgever Louw Dijkstra van uitgeverij Wijdemar uit Leeuwarden. Het boekje verhaalt over het leven en werk van Simke Kloosterman, het Simkehûs en de –tuin, het Simke Kloostermanlien en de Simke Kloostermanpriis.

Simke Kloosterman werd geboren in Twijzel op 25 november 1876. Zij was het enige kind van de Friese dichter Jan Ritskes Kloosterman. Door het geld van haar ouders was Simke Kloosterman in staat om zich helemaal op het schrijven te richten. Ze debuteerde in het blad De Hollandsche Lelie, maar schreef alleen nog maar in het Fries, nadat er in 1898 werk van haar opgenomen was in het weekblad Sljucht en Rjucht. Simke Kloosterman is de schrijfster van de eerste Friese roman De Hoara's fan Hastings (1921).

Stichting it Simke Kloostermanlien beheert de nalatenschap van Simke Kloosterman. Simke Kloosterman bepaalde in haar testament dat het 'Lien' het huis en de tuin in stand moest houden en dat de stichting een deel van haar vermogen moest aanwenden voor de promotie van de Friese literatuur. Uit de fondsen waar het bestuur van de stichting het beheer over heeft, wordt eens in de drie jaar een bedrag beschikbaar gesteld voor de Simke Kloostermanpriis voor kinder- en jeugdboeken.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws