Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

ProRail plaatst 14.5 km nieuw spoor

ma 13 augustus 2012, 14.43 uur

BUITENPOST - Het treinspoor tussen Groningen en Leeuwarden wordt vanaf volgende week voor een groot deel vernieuwd. In totaal zal beheerder ProRail 14.5 kilometer spoor vernieuwen. Er zal non-stop gewerkt worden om de spoordelen te vernieuwen inclusief de aanpak van acht overwegen. De vernieuwing maakt het spoor en de overwegen minder kwetsbaar voor verstoringen en bereidt het voor op de toekomst.

In overleg met vervoerder Arriva is bewust gekozen voor het werken in de zomervakantie in Noord-Nederland. Er zijn dan minder reizigers die er overlast van hebben. Achter de vernieuwingsoperatie gaat een logistiek kunststuk schuil. Er zal straks 35.000 ton oude ballast (grind waar de dwarsliggers en sporen in liggen) worden afgevoerd en 35.000 ton nieuwe ballast nodig zijn. Het betekent dat het equivalent van het gewicht van 70.000 auto's moet worden vervoerd van en naar de werkplek. Dat gebeurt met behulp van schepen die vanuit Amsterdam nieuwe ballast aanvoeren waarna het per vrachtwagen en werktrein naar het spoorwerk wordt vervoerd.

De eerste zeven dagen zal vanuit Groningen met klein materieel 5,5 kilometer spoor worden vernieuwd, verspreid over diverse deeltrajecten tussen Groningen en Buitenpost. Dit gebeurt met klein materieel zoals krollen. De daaropvolgende negen dagen worden vanuit Leeuwarden tot aan Hurdegaryp in totaal 9 kilometer spoor vernieuwd door middel van een vernieuwingstrein die de dwarsliggers en sporen volautomatisch inbouwt.

In de eerste week, van zaterdag 18 t/m vrijdag 24 augustus, zet Arriva bussen in tussen Groningen en Buitenpost en vice versa. De tweede week, van zaterdag 25 augustus t/m zondag 2 september, rijden er bussen tussen Buitenpost en Leeuwarden en vice versa.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.2%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'