Logo
Zoeken
Zoeken
4.5 °C

Eis 4 jaar cel en tbs voor Sietske H.

do 27 september 2012 17.41 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in hoger beroep vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist in de strafzaak tegen Sietske H., de 27-jarige vrouw uit het Friese Nij Beets die tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's van het leven beroofde. De straf die het OM in hoger beroep eiste is fors lager dan de 12 jaar cel die in eerste instantie bij de rechtbank werd geëist en opgelegd. Toen was er nog niets bekend over de psychische achtergronden van de verdachte. Ze wilde niet meewerken aan psychologische onderzoeken, juist omdat ze bang was voor tbs.

Ze veranderde van inzicht, volgens eigen zeggen tijdens een zitting van het gerechtshof. 'Ik kwam tot het besef “Dit gaat over mij”, aldus H. Nu wil ze weten wat haar aan de hand is. 'Ik bereik niks door in de gevangenis te zitten, er moet iets gebeuren'. Gedragsdeskundigen zijn het erover eens dat H. een aangeboren hersenafwijking heeft, die sterk van invloed is geweest op haar gedrag. Als gevolg van dit zogeheten 'frontaal syndroom', dat bij een hersenscan aan het licht kwam, heeft ze geen normbesef en handelt ze impulsief.

Een van de kenmerken van de stoornis is het 'wegstoppen' van gevoelens, zoals ze ook met de baby's heeft gedaan. Die had ze in koffers verstopt, bij haar ouders op zolder. Drie deskundigen, waaronder een psycholoog en een psychiater, adviseren tbs met voorwaarden, de lichte en meer vrijblijvende vorm van tbs. H. kan in principe meteen terecht in een tbs-kliniek. De AG wil daar niet aan, ook omdat een van de deskundigen, een ortho-pedagoog, tot een afwijkende conclusie kwam. De vrouw bracht pas op de zitting naar voren dat H. misschien wel volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

H. zou op sommige gebieden de verstandelijke vermogens van een tienjarig kind bezitten.
Volgens de deskundigen kan niet uitgesloten worden dat H. opnieuw ongewenst zwanger zal worden. Omdat niet met zekerheid gezegd kan worden of een behandeling van negen jaar afdoende zal zijn, eiste de AG tbs met dwangverpleging. Dat kan in principe levenslang duren. Tbs met voorwaarden kan en mag volgens de wet niet langer dan negen jaar duren.

De vier baby's van Sietske H. zijn inmiddels gecremeerd. H. en haar familie zijn daar bij geweest, ze heeft een paar woorden gezegd. Het bijwonen van de plechtigheid heeft haar goed gedaan: 'Het is heel fijn geweest dat ik een soort van afscheid kon nemen en dat ik dingen kon zeggen en vertellen aan de kinderen'.
Het gerechtshof doet op 11 oktober uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....