Logo
Zoeken
Zoeken
5.8 °C
© Arjan de Boer |  Schaatsplezier op de Jan Durkspolder

Record ijsdagen zonder Elfstedentocht

vr 25 januari 2013 16.44 uur

BURGUM - De vorstperiode bereikte vrijdag een historische mijlpaal. Nu al 12 dagen achtereen vriest het zowel ’s nachts als overdag op het landelijk hoofdstation De Bilt. De laatste keer dat dit gebeurde, was tijdens de winter van 1996/1997, toen de laatste Elfstedentocht werd verreden. Ondanks de lange reeks ijsdagen is er geen zicht op een Elfstedentocht omdat er sneeuw viel en omdat komend weekend de temperatuur boven nul zal komen.

Een ijsdag is een etmaal waarop de temperatuur de gehele tijd onder het vriespunt blijft. Tijdens de vorige winter van 2012 lukte dat in totaal 10 dagen, nu dus al 12 dagen. Een reeks ijsdagen van 12 of meer, is tot vandaag, gerekend vanaf het begin van de meetreeks in 1901, slechts 6 keer voorgekomen. De langste periode met onafgebroken vorst vond plaats in 1947 toen het maar liefst 21 dagen achter elkaar bleef vriezen.

Zaterdag in de middag of in de avond komt waarschijnlijk een einde aan de uitzonderlijk lange reeks. Na passage van een sneeuwstoring die in een groot deel van het land naar verwachting 2 tot 5 centimeter sneeuw achterlaat, stroomt namelijk al wat minder koude lucht het land binnen en komt het kwik in De Bilt uiteindelijk iets boven nul. Mocht de temperatuur onverhoopt toch tot en met de avond onder nul blijven, dan zou de reeks ijsdagen zich uitstrekken tot 13 dagen. Dat is sinds de legendarische winter van 1963 niet meer gebeurd.

Het predicaat ‘officiële koudegolf’ heeft de huidige vorstperiode uiteindelijk overigens op een haar na gemist. Gisterenochtend vroor het in De Bilt 9,3 graden, slechts 0,8 graden te weinig om samen met de strenge vorst van de voorbije nacht en die van vorige week woensdag te voldoen aan de definitie voor een koudegolf (tenminste 5 etmalen op rij onder nul, waarvan in ieder geval 3 met een minimumtemperatuur onder -10,0 graden). Desondanks is deze vorstperiode dus een zeer bijzondere geweest.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....