Logo
Zoeken
Zoeken
0.3 °C

Gemalen gaan zondag weer aan

vr 25 januari 2013 19.29 uur

LEEUWARDEN - Na bijna twee weken komt er een eind aan de vorstperiode. Volgens de huidige weerberichten valt zondag de dooi in. Wetterskip Fryslân treft daarom voorbereidingen om de gemalen vanaf zondagavond 18.00 uur geleidelijk weer aan te zetten.

Omdat de temperaturen vanaf zondag ruim boven het vriespunt komen gaat de sneeuw smelten. Inzet van de gemalen is dan nodig om het smeltwater en de verwachte neerslag af te voeren. Vanaf maandag gaat het merendeel van de gemalen weer aan. In enkele polders start Wetterskip Fryslân de gemalen eerder op omdat directe afvoer van water noodzakelijk is. Dit gebeurt zo nodig in afstemming met de lokale ijswegencentrale.

Vanwege de matige vorst in de afgelopen twee weken, is de boezemwaterstand iets gestegen. Veel grondwater is niet bevroren en daardoor liep de grondwaterafvoer langzaam door. Hierdoor is ook in sommige polders het water flink gestegen. Met de komende dooi en verwachte neerslag is het vanaf zondagavond noodzakelijk om de bemaling weer op te starten. Met het aanzetten van de gemalen gaat het water stromen en wordt het ijs onbetrouwbaar.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....