Account
Logo
Zoeken
Zoeken
6.7 °C

Rechter verbaasd over aanpak OM

di 29 januari 2013 16.35 uur

LEEUWARDEN - Politierechter Jolanda Lootsma stak dinsdagochtend bij de behandeling van de strafzaak van een 39-jarige man uit Jistrum haar verbazing over de handelwijze van het Openbaar Ministerie (OM) niet onder stoelen of banken. De Jistrumer had op 5 maart 2011 met drank op achter het stuur gezeten. Hij zat meer dan twee keer boven de wettelijk toegestane grens van 0,5 promille. De man kreeg een zogeheten strafbeschikking van het OM: als hij een boete van 750 euro zou betalen en akkoord zou gaan met een onvoorwaardelijke rijontzegging van zes maanden, dan zou hij niet voor de rechter hoeven te verschijnen.

De Jistrumer ging niet akkoord. Hij is ZZP'er in de bouw, bij een onvoorwaardelijke rijontzegging kon hij zijn gereedschap wel aan de wilgen hangen. Rechter Lootsma maakte er geen geheim van dat ze grote vraagtekens had bij de aanpak van het OM. Volgens de richtlijnen van de Nederlandse rechtbanken wordt bij een dergelijk promillage -1,29- en niet of nauwelijks recidive geen onvoorwaardelijke rijontzegging opgelegd. Het probleem is dat het OM geen voorwaardelijke straffen kan opleggen, dat recht is voorbehouden aan de rechter.

Als de verdachte was meegegaan met het voorstel van het OM dan was hij zijn rijbewijs een half jaar kwijt geweest, terwijl dat helemaal niet nodig was. Het was al met al een gang van zaken die bij de politierechter 'de bloeddruk enigszins deed stijgen'. 'U was mondig, maar er zijn genoeg burgers die dat niet zijn. Die zijn dan het bokje', stelde de rechter. Zij veroordeelde de Jistrumer tot een boete van 650 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. De verdachte reageerde blij en opgelucht. 'Mijn dank is groot', waren zijn laatste woorden, voor hij met een big smile op het gezicht de rechtszaal verliet.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....