Account
Logo
Zoeken
Zoeken
10.1 °C

D'deel: geen aanpak vergisters

vr 01 februari 2013 00.24 uur

DOKKUM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Dongeradeel ziet niets in een provinciale aanpak van mestvergisters. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering in de gemeente Dongeradeel. In die vergadering kwam de PvdA in Dongeradeel met een motie om er bij de provincie Fryslân op aan te dringen om centrale mestvergisters op bedrijventerreinen te realiseren. Geen enkele partij in Dongeradeel was verder bereid om de motie te steunen. In afwachting van de oprichting van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy in de provincie, hield de fractie de motie aan. Dat fonds kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie en energiebesparing in Fryslân.

Volgens de PvdA in Dongeradeel kan door de integrale aanpak veel voordeel worden gehaald. Die voordelen zouden er vooral zijn op het gebied van efficiency, kosten en duurzaamheid maar ook planologisch en milieutechnisch. Coalitiepartij CDA was stellig: “Dat wurd in gesleep fan hjir oant Tokyo. Hoe mear gesleep, des te grutter de risiko’s. Wy binne hjir dus net foar”, aldus Martinus Hiemstra. Ook wethouder Albert van der Ploeg (CDA) had die mening: “Stront mat sa ticht mooglik by de boer bliuwe”.

In de gemeente Dongeradeel zijn op verschillende plaatsen (mest)vergisters. Dat leidde op verschillende plaatsen tot protesten. Enkele bewoners van Hantumhuizen spraken in een raadscommissie in de gemeente Dongeradeel hun ongenoegen uit over een mest/biovergister in het dorp. Ook in Holwerd waren opstartproblemen, maar het eerste half jaar is dat volgens wethouder van der Ploeg heel gewoon. In dezelfde raadsvergadering nam de gemeenteraad ook het besluit om een vergister in Hiaure toe te staan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....