Account
Logo
Zoeken
Zoeken
12.9 °C

Cel en vrijspraak voor overval goudhandelaar

do 19 september 2013 17.00 uur

LEEUWARDEN - De 18-jarige Drachtster die op 17 maart 2012 een overval pleegde op goudhandelaar de Goudman aan het Raadhuisplein, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf gelijk aan het voorarrest. De jongen heeft 32 dagen vastgezeten. Verder kreeg de Drachtster een jaar cel voorwaardelijk. Hij moet deelnemen aan een een leerproject en aan een intensief begeleidingstraject van de reclassering. De Drachtster komt onder elektronisch toezicht te staan. Gedurende de eerste zes maanden van de twee jaar durende proeftijd krijgt hij een enkelband om.

Een tweede verdachte, ook woonachtig in Drachten en ook 18 jaar, werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De officier van justitie had 18 maanden jeugddetentie geëist. Deze verdachte bleef echter steevast ontkennen. De andere verdachte had weliswaar belastend over zijn plaatsgenoot verklaard, maar verder was er geen bewijs. Er was wel een dna-spoor, maar dat was te zwak om als bewijs te kunnen dienen. Volgens de wet is één bewijsmiddel, bijvoorbeeld een bekennende verklaring van een verdachte, niet voldoende om tot een veroordeling te komen. Er is steunbewijs nodig. Om de Drachtsters ten tijde van de overval minderjarig waren, werden hun zaken achter gesloten deuren behandeld.

De goudhandelaar werd op zaterdag 17 maart aan het eind van de ochtend door twee gewapende mannen met bivakmutsen op overvallen. De 40-jarige eigenaar gaf de overvallers wat geld en raakte vervolgens met ze in gevecht. Tijdens de schermutseling slaagde de winkelier erin het wapen van de overvallers af te pakken. De overvallers namen de benen nadat nadat één van hen een tik met het wapen had gekregen. Het verlies van het wapen bracht de verdachte die wel is veroordeeld in de problemen. Hij zou bedreigd zijn door degene die hem het wapen had geleverd. De man, een 36-jarige ex-inwoner van Drachten, moest zich dinsdag voor de rechtbank verantwoorden. De officier van justitie eiste een celstraf van een jaar.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....

donderdag 21 september | 11 reacties

Tuinhuisje vat vlam in Kollum