Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

CDA Dongeradeel: alle partijen uitgenodigd

do 20 maart 2014, 12.00 uur

DOKKUM - Het CDA in de gemeente Dongeradeel nodigt alle andere politieke partijen in de gemeente Dongeradeel uit om mee te praten in de coalitieonderhandelingen. Lijsttrekker Esther Hanemaaijer maakte dat vrij snel na de verkiezingsuitslag duidelijk. De partij noemt net als de PvdA geen breekpunten. Alle overige partijen hebben 1 of twee speerpunten waar ze voor willen gaan en hard de onderhandelingen in gaan. In Dongeradeel lijken de coalities CDA/FNP en CDA/ABD/Christenunie logische combinaties, maar de onderhandelingen moeten nog officieel beginnen.

FNP: Winkels open op zondag en geen windmolens
De partij waar het CDA in ieder geval niet om heen kan is de FNP. Samen met het CDA zou de partij een meerderheid kunnen vormen in de gemeenteraad. Lijsttrekker Pytsje de Graaf noemde na de uitslag windmolens als 1 van de breekpunten. Dat is opmerkelijk te noemen, want op het gebied van windmolens is de Provincie op dit moment aan zet. Op lokaal niveau is daar weinig winst te halen. De zondagsrust zal een veel groter strijdpunt zijn. Het CDA is zeer behouden in een eventuele zondagsopenstelling. De FNP wil veel meer ruimte op dit gebied.

CDA en FNP: moeizame relatie
Mocht het komen tot een coalitie van CDA en FNP in de gemeente Dongeradeel, dan zal er eerst nog behoorlijk wat persoonlijke wrevel moeten worden uitgesproken. De FNP richtte in haar campagne alle pijlen op het CDA en speelde in de campagne 'op de man'. Als toppunt beschuldigde de FNP de man van lijsttrekker Esther Hanemaaijer in de LC van belangenverstrengeling. De FNP had het niet bij het juiste eind. Sinds tien jaar is hij lid van de bezwarencommissie van de gemeente en daar is niets mis mee vond de burgemeester.

Lokale partijen: Parkeren en Sud Ie
De nieuwe partij Dongeradeel Sociaal noemt de tweede fase van het Sud Ie project als grootste breekpunt. Vermoedelijk kiest de partij liever voor een rol in de oppossitie en zal er hard dat punt worden ingezet. De ABD-fractie houdt stevig vast aan het volledig gratis parkeren en het volledig overlaten van de koopzondag aan ondernemers. De partij is echter ook bereidwillig. Voorman Pieter Braaksma is best bereid om als part-time wethouder op te treden. Met de Christenunie heeft het CDA ook nog wel een robbetje te vechten op traditionele thema's als de zondagsrust.

Besloten onderhandelingen maandag van start
Op een eerder moment voor de verkiezingen is afgesproken dat er op donderdagavond een informele bijeenkomst plaats zou vinden van de nieuwe raadsleden. Daarin is de gelegenheid te bieden een kort statement af te leggen over de uitkomsten van de verkiezingen. Op maandag 24 maart 2014 om 19.30 uur vindt er een eerste onderhandelingsronde plaats voor de in de nieuwe raad zitting hebbende fracties. Deze onderhandelingen vinden in beslotenheid plaats. Er wordt uitgegaan van het proces starten met een informatieronde met twee te benoemen informateurs. Het CDA heeft daarvoor inmiddels een kandidaat.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.5%
Ik hoop dat het doorgaat!  
18.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie