Account
Logo
Zoeken
14.2 °C

Wietteler moet 30.000 euro aan Staat betalen

vr 18 april 2014, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een inwoner van het Drentse Hoogeveen (55) zei vrijdag tegen de politierechter dat hij oorspronkelijk van plan was geweest om een klussenbedrijf te beginnen, in een loods aan de Gaffel in Drachten. Het klussenbedrijf wilde niet van de grond komen en dus was de Drent maar begonnen met het telen van wietplantjes. De politierechter veroordeelde hem vrijdag tot een werkstraf van 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk. De rechter schatte dat de Hoogevener 10.000 euro heeft verdiend met de verkoop van de hennep. Dat bedrag moet de man aan de Staat betalen.

Op 10 juli 2012 ontdekten twee politieagenten de hennepplantage. Een van de agenten was een dag eerder al bij het bedrijfspand geweest. De loods leek leeg te staan, maar de deur stond wel open en er waren braaksporen. De volgende dag kwam de agent terug met een collega. In een verborgen ruimte vonden ze een hennepkwekerij. Er stonden ruim 400 potten waar duidelijk hennepplanten in hadden gestaan. De potten waren leeg of ze bevatten afgeknipte plantenstengels. De Hoogevener, hij was huurder van de loods, zei dat inbrekers hem van zijn oogst hadden beroofd.

De man had de stroommeter vernield zodat de verbruikte elektriciteit niet werd geregistreerd. Op het gebied van de hennepteelt is hij geen onbeschreven blad. In dezelfde periode dat de plantage in Drachten werd ontdekt werd hij ook in verband gebracht met een wietplantage in het Overijsselse Olst. In die zaak is hij inmiddels ook veroordeeld. De rechtbank in Zwolle legde hem een voorwaardelijke celstraf op van een maand. De rechtbank berekende dat hij 22.000 euro heeft verdiend met de kwekerij. Ook dat bedrag moet de Hoogevener terugbetalen. Van de Overijsselse zaak is hij inmiddels in hoger beroep gegaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerlandregionaal nieuws

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'

Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
26%
Nee  
74%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!