Account
Logo
Zoeken
14.7 °C

Biologische wietteler moet twee ton betalen

vr 25 april 2014, 14.40 uur

LEEUWARDEN - Biologisch wietteler Doede de Jong is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Verder bepaalde de rechtbank dat de 64-jarige Appelschaster 233.282 euro aan de Staat moet betalen. Dat bedrag zou hij 'verdiend' hebben met de verkoop van de hennep. Het OM had bijna het dubbele gevorderd. Zijn reactie liet niets te wensen over: De Jong was het duidelijk niet eens met de beslissing van de rechtbank. Hoewel advocaat Tjalling van de Goot nog een slag om de arm wilde houden gaf de Appelschaster geëmotioneerd aan dat hij zeker in hoger beroep zal gaan.

De Jong wil op een biologisch verantwoorden manier hennep telen en hij wil de hennepteelt uit de criminele sfeer halen. In 2010 en 2011 deed de politie invallen bij de biologische hennepkweker. In 2008 was de politie ook al eens langs geweest en werd er ook al hennep aangetroffen. Voor die eerste zaak is De Jong in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Hij ging in cassatie bij de Hoge Raad, die zaak loopt nog. Dat De Jong uit ideologische motieven biologische wiet teelt en in feite stelling neemt tegen het tweeslachtige hennepbeleid in Nederland, maakt zijn gedrag volgens de rechtbank niet minder strafbaar.

De Jong had de rechtbank uitgedaagd om stelling te nemen tegen het ambivalente regeringsbeleid. De rechtbank liet zich niet uitlokken tot het doen van politieke uitspraken. 'Het ligt niet op de weg van strafrechter om dit beleid te veranderen', aldus rechtbankvoorzitter Jolanda Lootsma. De rechtbank gaf wel aan oog te hebben voor 'de inconsistentie van het beleid, waarbij enerzijds de verkoop van cannabis wordt gedoogd en anderzijds het telen daarvan verboden'. De Jong had volgens de rechtbank zijn kritiek op het gedoogbeleid en het telen van hennep 'ook via legale wegen aan de orde kunnen stellen'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

BMW botst op DHL-bezorger in Dokkum

BMW botst op DHL-bezorger in Dokkumkwijt / misdaad in je straat

Vistackle gevonden bij Zwartkruis

Vistackle gevonden bij Zwartkruis


regionaal nieuws

Auto's in botsing in Oosterwolde

Auto's in botsing in Oosterwolde