Overval op de Wibra 'een smerige rotstreek'
LEEUWARDEN - De 18-jarige jongen die op 6 februari een overval pleegde op de Wibra aan het Raadshuisplein in Drachten zei maandag tijdens de behandeling van zijn strafzaak dat de overval nooit had mogen gebeuren. Hij zei dat hij al een week op straat zwierf en ten einde raad was, toen hij met een balletjespistool en een Scary Movie-masker op het hoofd de winkel beroofde. Hij bedreigde de cassière, die dacht dat ze in de loop van een echt wapen keek, en riep dat hij geld wilde. In het Reidingpark had hij bedacht om de overval te plegen. 'Ik moest eten hebben', zei de verdachte.
Hij ging er op de fiets met de kassalade vandoor. De buit bedroeg 334 euro. De fiets gooide hij weg in de Trisken. In het Reidingpark vond de politie het masker, de kassalade en het zwarte Adidasjack van de overvaller terug. Die had van het geld dat hij had geroofd eten gehaald en boodschappen gedaan.
De man liep tegen de lamp doordat hij tegen vrienden zijn mond voorbij had gepraat en omdat zijn DNA op het Scary Movie-masker werd aangetroffen. Op 23 juni had hij vrijwillig DNA afgestaan. Toen er een match was, werd hij op 11 augustus opgepakt.
Sinds die tijd zit hij in de jeugdgevangenis in Veenhuizen. Daar voelt hij zich beter op zijn plaats dan in het opvanghuis waarvan hij in februari was weggelopen. Daar was volgens hem geen structuur en nauwelijks controle. In zijn jeugd heeft hij verscheidene tehuizen en internaten van binnen gezien. Dat ging niet altijd goed. Hij kreeg medicijnen voor autisme en adhd, terwijl later bleek dat hij daar helemaal niet aan lijdt. De medicatie is inmiddels afgebouwd. Een psycholoog constateerde dat de jongen lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en dat hij zwakbegaafd is.
Voor de kassière was de overval ook een traumatische gebeurtenis. In haar slachtofferverklaring schreef ze dat de overval enorm veel impact op haar heeft gehad. Ze noemde het 'een smerige rotstreek'. Ze is angstig geworden en durft niet meer te sporten of te stappen. Ze heeft nog een tijdje geprobeerd te werken, maar uiteindelijk moest ze ermee stoppen. Op kosten van de Wibra heeft ze professionele hulp gekregen. De Wibra wil de kosten van de therapie, 1637 euro, op de overvaller verhalen. De kassière vordert 1000 euro smartengeld en ruim 500 euro aan andere kosten.
De Leeuwarder rechtbank doet op 1 december uitspraak.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn