Account
Logo
Zoeken
7.3 °C

Alsnog transparante houtverkoop Dongeradeel

vr 21 november 2014, 16.35 uur

DOKKUM - Hoewel wethouder Pytsje de Graaf (FNP) in februari van dit jaar nog weigerde om een motie over hetzelfde onderwerp uit te voeren, gaat de gemeente Dongeradeel uiteindelijk toch over op een transparante manier van houtverkoop. Werk/leerbedrijf NEF krijgt de opdracht het hout te kloven. Gemeentewurk zorgt voor het zaagwerk en het versnipperen van takken. Het dikkere hout wordt verwerkt tot openhaardhout. Dongeradeel verwacht een paar honderd kubieke meter openhaardhout te kunnen aanbieden.

Naast de inkomsten uit de verkoop van het hout, ontstaat met de praktijkproef meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dongeradeel begint deze winter met de nieuwe werkwijze, een evaluatie volgt in juni 2015. Voor sommige inwoners van de gemeente Dongeradeel was het al mogelijk om gebruik te maken van de omgehakte bomen. Tegen vergoeding werd het hout door medewerkers van Gemeentewurk zelfs bij de mensen afgeleverd. Ook diezelfde gemeentelijke medewerkers stonden soms op de lijst, die overigens niet openbaar was.

De oplossing van wethouder de Graaf was in februari van dit jaar om de houtservice af te schaffen en het voortaan aan een marktpartij over te laten. Een meerderheid van de gemeenteraad was het daar echter niet mee eens. Een motie van Algemeen Belang Dongeradeel (ABD), Dongeradeel Sociaal, VVD en CDA riep het college op om met een transparante regeling te komen voor het kaphout in de gemeente. Met 9 tegen 8 stemmen werd die motie uiteindelijk aangenomen. Die motie weigerde de wethouder vlak voor de verkiezingen in eerste instantie uit te voeren. Door een persbericht van de gemeente Dongeradeel met daarin de aankondiging voor de nieuwe houtservice, lijkt ze alsnog overstag te zijn gegaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Jeugdhulp Friesland op randje van faillissement

Jeugdhulp Friesland op randje van faillissement

regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM






regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie