Account
Logo
Zoeken
4.2 °C

Vrienden kopen gestolen straatlampen: boete

vr 21 november 2014, 21.30 uur

LEEUWARDEN - De twee vrienden uit Drachten en Ureterp dachten dat ze een mooi handeltje op de kop hadden getikt, toen ze begin dit jaar tegen een partij straatlampen aanliepen. De lampen, 18 stuks, waren bijna 6000 euro waard. Vrijdag zeiden de twee tegen de politierechter dat ze dat niet wisten. Ook wisten ze niet dat de lampen van diefstal afkomstig waren. De gemeente Heerenveen was de rechtmatige eigenaar, de straatlampen waren uit een opslag gestolen. Op een carpoolplaats in de buurt van Heerenveen werd de Drachtster door een onbekende man aangesproken.

De man had een lamp in een busje liggen en vroeg of de Drachtster er belang bij had. De Drachtster heeft wel vaker een handeltje, hij hapte toe. De volgende dag kwam de onbekende verkoper terug naar de carpoolplaats om de andere lampen over te dragen. De Drachtster moest voor de hele partij 400 euro betalen. Vervolgens vertelde hij het aan zijn vriend uit Ureterp. Di had ook wel trek in een handeltje. Hij nam de lampen voor 55 euro per stuk over en zette ze voor 75 euro op Marktplaats. De lampen waren stoffig en vies. De Ureterper (29) zag het er niet aan af gezien dat ze nieuw waren.

Maar om helemaal zeker te zijn, had hij toch wat onderzoek gedaan. En dat was zijn redding, het leverde hem uiteindelijk een vrijspraak op. Hij keek op internet of er de afgelopen tijd in buurt lampen waren gestolen. Ook zocht hij op merk en type naar een nieuwprijs, maar die kon hij niet vinden. En dus zette hij ze te koop en kreeg hij een een belangstellende aan de deur. Die koper was iemand van de politie. Op het moment dat de man de lampen betaalde, kwamen de blauwe zwaailichten bij de Ureterper de straat in. Hij wist nog precies hoe lang hij in voorarrest heeft gezeten: 25 uur.

Hij vond zelf dat hij zijn best had gedaan om er zeker van te zijn dat hij niet met een verkeerd handeltje te maken had. Dat was de rechter met heem eens. Hij had onderzoek gedaan naar de lampen en dat vond de rechter voldoende om de Ureterper vrij te spreken van schuldheling. Dat gold niet voor de Drachtster. De omstandigheden rond de koop een belletje moeten doen rinkelen. Zoals de toevallige ontmoeting op de carpoolplaats met een totaal onbekende man. Het had voor de Drachtster een waarschuwing moeten zijn dat er een luchtje aan de lampen zat. De rechter achtte bij hem wel de schuldheling bewezen. Hij kreeg een boete van 500 euro.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Stroomstoring treft deel van Dokkum

Stroomstoring treft deel van Dokkum

regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM