Account
Logo
Zoeken
5.2 °C

Iepenloftspul in overtuin huize Lyndenstein

zo 7 december 2014, 14.30 uur

BEETSTERZWAAG - De Stichting Iepenloftspul Opsterlân maakt in 2015 opnieuw een uitstapje. Dit keer naar Beetsterzwaag, waar in de overtuin van huize Lyndenstein het nieuw geschreven stuk Noblesse Oblige wordt gespeeld. Aanleiding is het honderdjarig bestaan van het huidige Revalidatie Friesland.

In 2015 is het honderd jaar geleden dat in Beetsterzwaag de Cornelia Stichting werd opgericht, ter nagedachtenis aan het werk van Freule Cornelia van Lynden. Huize Lyndenstein kreeg daarmee een bestemming als kinderziekenhuis. Het was de start van het huidige Revalidatie Friesland.

Regisseur Jan Smit uit Beetsterzwaag werkt bij Revalidatie Friesland en vond twee jaar geleden dat bij dit speciale jubileum een bijzonder project hoort. Hij kwam met het idee om in de fraaie overtuin een iepenloftspul te organiseren. Toneelschrijver Bouke Oldenhof verdiepte zicht uitvoering in het thema revalidatie en maakte er een bijzonder theaterstuk. Resultaat is Noblesse Oblige. De première is op 26 mei 2015.

Het is geen historisch stuk. Heden en verleden lopen door elkaar heen. Het publiek ruikt door middel van diverse persoonlijke verhalen aan het thema revalidatie. Deels realistisch, deels sprookjesachtig, deels humoristisch. Met prachtige beelden in een prachtige omgeving. Met het indrukwekkende huis Lyndenstein op de achtergrond. Jan Smit: “Revalidatie is een onderdeel van het leven waar iedereen mee te maken kan krijgen. Wij willen op een theatrale manier laten zien wat dat met een mens doet.”

Met de productie Noblesse Oblige keert het Opsterlandse Iepenloftspul terug naar haar roots. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden er jarenlang Iepenloftspullen opgevoerd in een openluchttheater achter Huize Lyndenstein. Het theater moest later plaats maken voor de uitbreiding van het revalidatiecentrum. Het iepenloftspul lag toen al een tijdje op de rug. Decennia later maakte het in Sparjebird in Hemrik een herstart.

Op vrijdag 12 (jeugd) en zaterdag 13 december 2014 (volwassenen) is er voor spelers en speelster een auditie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!