Campagne 'groen in groen' zonder resultaat
DOKKUM - De campagne van de vier gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Kollumerland om minder groenafval in grijze containers te laten komen, heeft geen aantoonbaar effect gehad. Uit steekproeven van het afval in de grijze container was wel tijdelijk een lichte verlaging te zien, maar of dit rechtstreeks toe valt te schrijven aan de campagne valt niet te zeggen. Dat laat de gemeente Dongeradeel zelf in een reactie weten. In de gemeente Dongeradeel zit nog steeds gemiddeld meer dan 35% GFT-afval in de grijze containers.
Stickers en advertenties
De campagne werd in juli 2013 door Dongeradeel opgezet in samenwerking met Dantumadiel. De gemeente Ferwerderadiel wilde graag meedoen en later is de gemeente Kollumerland ook aangehaakt. De campagne bestond uit het plakken van stickers op grijze containers (€3000,- in totaal) en advertenties in huis-aan-huiskranten. Doelstelling was om de hoeveelheid GFT afval in de grijze container te verminderen en de bewustwording van inwoners te verhogen.
Kosten zijn voor inwoners
Voor de gemeente Dongeradeel gaat het op jaarbasis om ongeveer 77 kg per inwoner en in totaal 1.800 ton GFT-afval dat in de grijze container terechtkomt. Als al dit afval goed gescheiden zou worden en dus in de groene container terecht zou komen, zou dit een totale besparing van zo’n € 30.000,- per jaar opleveren. De inwoners van de gemeenten snijden zichzelf dus in de vingers door het afval niet goed te scheiden. De kosten worden namelijk gedekt uit het budget voor afvalinzameling, waar alle inwoners afvalstoffenheffing voor betalen.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn