Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken

Rode beuk van Stania-State wordt geveld

ma 26 januari 2015, 22:05 regionaal

OENTSJERK - De enorme rode beuk in de pronktuin van Stania-State in Oentsjerk leeft niet meer en zal door medewerkers van Staatsbosbeheer worden geveld. Staatsbosbeheer wil opnieuw een rode beuk terug planten op de exacte locatie, omdat de boom een onderdeel is van een monument. De rode beuk is één van de bekendste bomen in de park-tuin, welke is ontworpen en aangelegd in de romantische stijl door de destijds beroemde tuin-architect Lucas Pieter Roodbaard. Waarschijnlijk was bij de aanleg van de huidige tuin in 1821 deze rode beuk al aanwezig en werd hij toen gespaard evenals de oudste eik van Fryslân die naast de rode beuk in de voortuin staat.

Bijna twee eeuwen stond de rode beuk als vertrouweling naast de oude zomereik en dan is het wel even slikken als de boom gekapt moet worden, aldus boswachter, Jeffrey Huizenga; "Deze boom is een geweldige blikvanger voor het park. De boom staat frank en vrij op een heuvel en dat maakt hem extra imposant. In 2013 hebben we nog een laatste poging gedaan om dood hout uit de kroon te verwijderen, maar toen had de beukensloper(een reuzenhoutzwam) zijn werk al gedaan. Afgelopen zomer had de boom nog één kwijnende tak. De boom is dood en begint te rotten en er is steeds meer risico voor de bezoeker vanwege vallende dode takken."

Afgelopen vrijdag hebben boswachter Jakob Hanenburg en Jeffrey Huizenga opnieuw de boomholte geïnspecteerd op aanwezigheid van vleermuizen en andere fauna. In de boomholte werden naast de klamme stank van schimmels alleen wat takjes gevonden, mogelijk van puberende kauwtjes. Verder werden geen aanwijzingen gevonden die duidden op het verblijf van een overwinterende vleermuis of bosuil. Toch wil Staatsbosbeheer uiterst zorgvuldig te werk gaan en zal de boom niet in één keer vellen. "We gaan deze week de takken en kroon uitkappen, maar de stam blijft nog even staan. We zouden het prachtig vinden als de stam ergens op een onopvallende plaats zijn laatste rustplaats krijgt, want de boom is een lust voor zwammen, korstmossen en mossen. Daarmee kan de rode beuk ook na zijn dood nog van ecologische betekenis zijn voor de bossen in en rond de Trynwâlden."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws