Account
Logo
Zoeken
8.5 °C

Boze ex-werknemer saboteerde drukpers NDC

do 26 februari 2015, 12.30 uur

LEEUWARDEN - De man die eind december 2013 het gebouw van de Leeuwarder Courant aan de Sixmastraat in Leeuwarden binnendrong en vervolgens de drukpers saboteerde, was een gefrustreerde ex-werknemer van de NDC Mediagroep. De dader, een 49-jarige inwoner van Hurdegaryp, vernielde 22 bedieningspanelen en computerschermen en hij drukte de noodstopknop van de drukpers in. Door die actie verschenen de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden veel later dan de bedoeling was en in een uitgeklede editie.

Degene die verantwoordelijk was voor de sabotageactie hoorde donderdag bij de Leeuwarder rechtbank een werkstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Verder vindt de reclassering dat de man behandeld zou moeten worden voor zijn alcoholprobleem. De schade die hij had aangericht was aanzienlijk: de NDC vordert ruim 52.000 euro van de Hurdegarypster aan directe schade. De werkelijke schade zou naar schatting zo'n 250.000 euro bedragen. De Hurdegarypster is bereid de schade te betalen, of dat ook zal lukken is de vraag. 'Ik zou niet weten waar ik het weg moet halen', zei hij.

Volgens zijn advocaat voelde de Hurdegarypster zich 'een paria' onder de werknemers van de NDC-drukkerij. Hij werd jarenlang gepest door een chef en een collega. Hij was sinds 1986 in dienst, toen hij in 1992 werd overgeplaatst moest hij verhuizen. Het binnendringen van het gebouw aan de Sixmastraat en de grove vernielingen waren volgens hem het gevolg van 'een cocktail van emoties'. Het waren niet alleen de jarenlange pesterijen, zijn 25-jarig jubileum zou ook nog eens verstierd zijn. Als klap op de vuurpijl werd hij in juli 2013 ontslagen. 'Dat was een behoorlijke slag in mijn gezicht', aldus de verdachte. Daar kwamen nog eens privéproblemen en een gestrand huwelijk overheen.

De Hurdegarypster geeft de NDC de schuld van alles wat hem is overkomen. 'Terwijl hij altijd al zijn ziel en zaligheid heeft gegeven', aldus de advocaat. Toen hij eind december met een oud-collega had gesproken was het begonnen te 'kolken'. Hij had bijna een halve liter rum achter de kiezen toen hij met een baksteen een ruit van het inkthok vernielde en het pand binnendrong. Een maand eerder was hij ook al eens binnen geweest, na consumptie van een halve liter jenever. Hij had de inpakmachines aangezet.
De Leeuwarder rechtbank doet op 12 maart uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
28.4%
Nee  
53.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap


regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum