Account
Logo
Zoeken
2.2 °C

Sportclubs tegen verschuiven aansprakelijkheid

za 4 april 2015, 15.25 uur

KOOTSTERTILLE - Acht sportverenigingen uit de gemeente Achtkarspelen spreken zich uit tegen het verschuiven van de aansprakelijkheid voor de opstallen op sportcomplexen. Het gaat om ASC '75, K.C. Boelenslaan, v.v. Drogeham, kv DTS, GSVV, SC Kootstertille, SC Twijzel en VVT.

Het college van B&W wil dat de sportclubs verantwoordelijk zijn (en aansprakelijk) voor de opstallen zoals speeltoestellen en dug-outs. Indirect betekent dat dat besturen van sportverenigingen en vrijwilligers in de toekomst de kans lopen aansprakelijk te worden gesteld voor ongevallen zoals in Twijzel.

Het plan werd vorige week besproken in de raadsvergadering van de gemeente. Wethouder Marten van der Veen gaf tijdens de vergadering aan dat alle sportverenigingen akkoord zijn met het voorstel. Nu blijkt dat in elk geval acht sportclubs uit kleinere dorpen uit de gemeente zich niet kunnen vinden in het plan om de verantwoordelijkheid te verschuiven naar de clubs.

De clubs schrijven in een brief aan de raad dat ze bezoek hebben gehad van de wethouder. "Het is goed geweest dat wethouder Van der Veen met een ambtelijke delegatie op bezoek is geweest bij de verenigingen om een aantal onderwerpen te bespreken. Deze gesprekken gingen over zowel de verschuiving van het klein onderhoud als over de verschuiving van de verantwoordelijkheid / aansprakelijkheid van de opstallen van gemeente naar verenigingen. Tot echte afspraken tussen de betrokken partijen heeft dit nog niet geleid. Waar dit soms het geval is geweest, is dit wellicht tot stand gekomen omdat voor die besturen toen nog niet alle consequenties even helder in beeld waren."

De reeds gehouden raadsvergadering maakte inzichtelijk wat de consequenties kunnen zijn als er iets misgaat. De clubs merken nu dat vrijwilligers zich afvragen of ze nog wel bestuurslid willen zijn als ze aansprakelijk kunnen worden gesteld als er een ongeluk plaatsvindt. "Als (kleinere) verenigingen achten wij het niet houdbaar dat, naast het vele vrijwilligerswerk, de verenigingen ook juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de opstallen. Uiteraard willen wij als verenigingen zorg blijven dragen voor de goede staat van het onderhoud van de opstallen die de verenigingen zelf op de sportcomplexen aanbrengen."

De sportverenigingen vragen in de brief om niet in te stemmen met het voorstel om de aansprakelijkheid te verschuiven. De raad zal op 16 april een besluit nemen over het voorstel. De verschillende politieke partijen kunnen dan uitspreken of ze voor of tegen het voorstel zijn waarmee de aansprakelijkheid wordt verschoven. Het CDA en ChristenUnie hebben reeds aangegeven tegen te zullen stemmen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
87.4%
Nee  
6.9%
Geen mening  
5.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381