Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

Gorredijker (65) is niet blij met vrijspraak

ma 1 juni 2015, 18.00 uur

LEEUWARDEN - De meeste verdachten zijn maar wat blij als ze door een rechter worden vrijgesproken. Zo niet de 65-jarige Gorredijker die maandag tegenover rechter Marijke Jansen zat. De Gorredijker zou zijn buren hebben bedreigd. 'Ik ram je een pikhouweel in je harses', zou hij begin juni vorig jaar tegen de buurman hebben geroepen. Leugens volgens de Gorredijker. 'Het is gewoon een hetze tegen mij', zei de man. Dat de sfeer tussen in elk geval sommige buren aan de Brouwerij in Gorredijk niet best is, werd maandag tijdens de strafzaak wel duidelijk.

Volgens de Gorredijker ligt dat aan een klein groepje dat de buurt terroriseert. 'Zodra het mooi weer is zit dit stelletje daar te zuipen en te wildplassen'. Over zijn buurman had hij niet veel goeds te melden. 'Het is een pester op de buurt. Ik ben rechtdoorzee, ik ben de enige die wat durft te zeggen'. Het dreigement met de pikhouweel zou hij op 4 juni hebben geroepen. Hij was naar de buurman gegaan omdat die, samen met nog een paar buurlieden, in de tuin een vuurtje zat te stoken.

De Gorredijker zat ook buiten, met zijn vrouw, zijn zoon en zijn aanstaande schoondochter. De laatste was volgens hem hoogzwanger. Hij zei wat van het vuurtje en dat ze er last van hadden. Hij voegde er meteen maar aan toe dat zijn zoon van één van de aanwezigen nog geld kreeg. Toen iemand een opmerking maakte over een naaldboom op het erf van de Gorredijker en dat die eraan zou gaan, barstte de Gorredijker los. 'Dan gaat je kop er ook af', riep hij. Dat hij die woorden had gebezigd, gaf hij wel toe. Maar hij wist 'honderd procent zeker' dat hij niets over een pikhouweel had gezegd.

Dat hadden zijn familieleden destijds bij de politie bevestigd. De officier van justitie vond dat hij voor de bedreiging die hij wel had bekend -'Dan gaat je kop er ook af'- veroordeeld moest worden tot een voorwaardelijke boete van 360 euro. Daar was de Gorredijker het absoluut niet mee eens. 'Ik zit hier voor niks, ik verdien geen straf'. De buren waren volgens hem 'een stelletje zuipers', die erop uit zijn hem een loer te draaien. Hij heeft zelf ook aangifte gedaan, maar daar is volgens hem niets mee gebeurd.

De rechter sprak de man op beide punten vrij. De eerste bedreiging was een één-op-één verhaal -het verhaal van de verdachte tegenover de verklaring van een buurman- en dat vond de rechter te mager. Van de tweede bedreiging vond de rechter dat 'Dan gaat je kop er ook af' teveel afweek van de woorden 'Ik ram een pikhouweel in je harses'.

En een verdachte kan niet veroordeeld worden voor iets dat hij niet heeft gezegd. Ondanks de dubbele vrijspraak liet de Gorredijker duidelijk merken dat hij niet tevreden was. 'Dan weet ik niet hoe ik u wel tevreden moet stellen', reageerde de rechter. Eerder had Jansen al aangegeven dat er 'een structurele oplossing' moet komen voor de problemen tussen de Gorredijkster buren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'