Account
Logo
Zoeken
6.9 °C
Foto: Geert Huisman

Froukje Osinga neemt voorschot op titel in A

vr 7 augustus 2015, 7.25 uur

ECHTENERBRUG - Froukje Osinga neemt voorschot op titel in A-klasse.

Echternerbrug - Met een majestueuze zege op de Tsjûkemar bij Echtenerbrug stelde schipper Froukje Osinga met haar skûtsje De Jonge Jasper nadrukkelijk haar kandidatuur op de eindoverwinning in de A-klasse. Ze was vrijwel ongenaakbaar op de alsnog met een forse topskoelte gezegende Tsjûkemar. En daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit. Immers, om één uur moest de kleine A-klasse nog van start gaan en dat betekende met wind kracht nul-één een drijfpartij die behoorlijk veel tijd in beslag nam. En dus moesten de A-klassers wachten op de finish van hun kleine broertjes. Toen dat eenmaal achter de rug was kon er gestart worden.

Maar helaas was er toen even een totaal gebrek aan wind. Geloof het of niet, maar binnen een kwartier veranderde niet alleen de windrichting van pal zuid naar pal west,bijna een kwart kompasroos dus, maar er kwam ook nog eens binnen datzelfde korte tijdsbestek een ruime kracht drie te staan die aanwakkerde naar een heerlijke vier, een dikke vier soms zefs. Er werd nog druk gespleept met boeien om er alsnog een behoorlijk baan in te leggen, maar verder dan een tamelijk simpel ogende driehoek kwam het niet. En dat met zoveel ruimte. Maar er kon in elk geval begonnen worden en toen ontspon zich een wedstrijd die eigenlijk al in het eerste kruisrak beslist werd waar het de eerste plekken betreft. Froukje Osinga maakte haar faam van de afgelopen dagen volledig waar, binnen één kruisrak sloeg ze een substantieel gat met de rest vanh et veld en die voorsprong breidde ze naarmate de wedstrijd vorderde en de wind gestaag toenam tot de al gememoreerde kracht vier+, steeds verder uit.


Ze buitte haar koppositie uitermate efficient uit door steeds haar eigen slagen te kiezen, niet gehinderd door haar achtervolgers. Die moesten risico nemen om de Jonge Jasper te achterhalen en die gedurfde slagen pakten merendeels niet goed uit. Ja, en dan is het makkelijk en vooral lekker zeilen natuurlijk, je hebt op z'n moment het hele meer voor jou alleen. Grote vreugde aan boord van de Jonge Jasper die in het voorlaatste rak nog even in de problemen leek te komen toen een van de vallen van het grootzeil onklaar leek te raken. Maar in no time was het ongemak hersteld en dus kon Froukje Osinga onbedreigd naar de finish varen, een eindstreep die met ruime wind moest worden aangezeild. Dat gebeurt eigenlijk nooit, een finish ligt er altijd tegenwinds in. Het betekende wel dat het voor sommige skûtsjes nog zenuwslopend spannend was. Eastermar met schipper Geale Tadema slaagde er niet om zich vanuit het achterveld helemaal naar voren te werken. De Eastermarders kregen weliswaar de aansluiting met het ruim bezette middenveld, maar meer zat er voor Geale Tadema deze middag niet in. Een middag die in een drijfpartij leek te ontaarden, maardie alsnog uitmondde in een wedstrijd die profiteerde van een matige wind.

Er staan nu nog twee wedstrijden, beide op de Baai bij Lemmer, op het programma en zaterdag zullen we weten of Froukje Osinga inderdaad haar titelaspiraties kan waarmaken.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78.4%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.9%
Ik hoop dat het doorgaat!  
18.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie