Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

Eis 40 maanden cel voor hennep en afpersing

vr 4 december 2015, 17.15 uur

LEEUWARDEN - In april van dit jaar stuitte de politie in een pand aan de Janssenlaan in Drachten op wat de restanten van een hennepplantage leken te zijn. In een deel van het pand stond apparatuur die wordt gebruikt bij het telen van hennep: assimilatielampen, een afzuiginstallatie en andere apparaten. Op basis van de omvang van de plantage schatte de politie dat er zo'n 500 wietplanten gestaan moesten hebben. Het was vrij duidelijk dat de kwekerij was leeggeroofd. De dieven hadden de deur open laten staan, wat reden was voor een tipgever om de politie te bellen.

In een ander deel van het pand was een broodjeszaak gevestigd. De eigenaar meldde zich een paar dagen later bij de politie. 'De man was doods- en doodsbenauwd', zei officier van justitie Roelof de Graaf vrijdag op de zitting van de Leeuwarder rechtbank. De man van de broodjeszaak zou ernstig bedreigd zijn door de drie mannen die vrijdag tegenover drie rechters van de Leeuwarder rechtbank zaten. Het ging om twee Leeuwarders (39 en 41 jaar) en een 47-jarige Wirdumer.

De officier gaat er vanuit dat de drie de wietplantage hebben gerund. Nadat de kwekerij was leeggeroofd zouden de mannen zouden de eigenaar van de broodjeszaak, hij was ook de huurder van het pand, hebben bedreigd en afgeperst. De verdachten zouden hebben gezegd dat ze 80.000 euro van de man wilden hebben. Een derde persoon, die verantwoordelijk werd gehouden voor het rippen van de plantage, zou ook bedreigd zijn.

De verdachten ontkenden. Volgens hen was het verhaal heel anders: de eigenaar van de broodjeszaak zou door de derde persoon zijn bedreigd en hen hebben gevraagd om te bemiddelen. 'Een zwamverhaal', volgens De Graaf. 'De aangiften kloppen', stelde de officier. Hij eiste voor de Wirdumer en de 39-jarige Leeuwarder, die zich ook schuldig had gemaakt aan verboden wapenbezit, 40 maanden cel. De 41-jarige Leeuwarder hoorde 30 maanden cel tegen zich eisen. De rechtbank doet op 18 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
28%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
28%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!