-1,6 °C
De herinrichting van het busstation en de aanpassing van de Berglaan wordt in 2017 uitgevoerd

Herinrichting Van Knobelsdorffplein Drachten

vr 04 december 2015 18.53 uur

DRACHTEN -

De gemeente Smallingerland presenteerde deze week de plannen voor de herinrichting van het busstation, de aanpassing van de Berglaan en het opknappen van de parkeergarage aan het van Knobelsdorffplein. Het plan voorziet in een goede verbinding van het busstation met het centrumgebied. Zo kunnen ook mensen die met het openbaar vervoer komen, via een aantrekkelijke route richting het centrum lopen.

Met de herinrichting van dit gebied hoopt de gemeente de volgende resultaten te bereiken:

  1. Optimalisatie van de ruimte voor het busstation;
  2. Aantrekkelijker maken van de omgeving van het busstation en parkeergarage;
  3. Verbetering van de toegang voor zowel auto's als voetgangers naar de parkeergarage;
  4. Mogelijke vergroting/inpassing van de commerciële functies in het gebied;
  5. Goede aansluiting bij de ruimtelijke kwaliteit van het Laweiplein en de rest van de ring rondom het centrum;
  6. Oplossing voor het fiets-parkeren.

De functie van het busstation op het Van Knobelsdorffplein verandert door de komst van een transferium bij Drachten-Oost. De overstapfunctie blijft voor een aantal lijnen, maar de schaftmogelijkheid van de chauffeurs en het zogenaamde ‘bufferen’ van bussen verdwijnt uit het centrum en gaat naar het nieuwe transferium. Hierdoor zijn er minder halteperrons op het Van Knobelsdorffplein nodig. Ook is er dan plek voor een inpandige, gratis fietsenstalling.

De verbetering van het busstation en omgeving is onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst met de provincie Fryslân. Binnen de investeringsagenda Drachten -Heerenveen is 2 miljoen gereserveerd voor de aanpassingen van het busstation Van Knobelsdorffsplein.

Het opknappen van de parkeergarage is onderdeel van de plannen. De eerste fase daarvan start begin 2016, gelijktijdig met de herinrichting van de openbare ruimte van het Van Knobelsdorffplein. De herinrichting van het busstation en de aanpassing van de Berglaan wordt in 2017 uitgevoerd; na de realisatie van de transferia Oost (bij Van der Valk) en Noord (carpoolplek Noorderhogeweg, bij de aansluiting met de Wâldwei).

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws