5,1 °C

Antonio van der P. getuige bij hoger beroep

wo 20 januari 2016 20.00 uur

LEEUWARDEN -

Antonio van der P., 26 jaar en oud-inwoner van Harkema, is woensdag door het gerechtshof in Leeuwarden gehoord als getuige in de hoger beroepszaak van zijn vriendin, Enise B. Het tweetal, dat al gauw de bijnaam 'het gangsterduo' kreeg, trok in februari 2014 een spoor van geweld door Drenthe, Noord-Brabant en Twente. Met de politie op de hielen pleegde het duo de ene na de andere misdaad. Mensen werden gegijzeld, mishandeld en bedreigd. Een vrouw uit Meppel werd in haar woning vastgebonden en in een voorraadkast gestopt.

Omdat ze in eerste instantie weigerde de code van de kluis en haar pincode te geven, stak Van der P. haar tot drie keer toe met een mes in de benen. De vrouw werd uiteindelijk achtergelaten in een bos bij natuurgebied de Oostvaardersplassen bij Lelystad, vastgebonden en verstopt onder een stapel takken. Daarna heeft het gangsterduo nog vier mensen bedreigd en gegijzeld op een vakantiepark in Noord-Brabant. Op een camping bij Enschede schoot Van der P. een man neer. In dezelfde stad werd een heel gezin gegijzeld.

De twee werden op 26 februari 2014 aangehouden in een hotel in het Duitse Schwerte. Ze werden in april vorig jaar door de rechtbank in Assen wegens poging tot doodslag, zware mishandeling, ontvoering en afpersing veroordeeld tot 16 (Van der P.) en 12 jaar cel. Van der P. accepteerde de straf, die hij uitzit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn vriendin ging in hoger beroep.

Dat ging woensdag vrijwel uitsluitend over wat er in Meppel is gebeurd. De rechtbank in Assen oordeelde dat B. medeschuldig was aan het met een mes steken van het slachtoffer. Zij had weliswaar niet zelf gestoken, maar ze had zich er ook niet van gedistantieerd, redeneerde de rechtbank. Bovendien had ze het slachtoffer een paar keer in het gezicht geslagen en met een zware steelpan op het hoofd geslagen. B. beweerde dat zij ergens anders was toen Van der P. de vrouw, zoals hij het zelf noemde, 'prikte' met het mes.

Op de zitting bevestigde Van der P. het verhaal van zijn vriendin. Hij zou tegen haar hebben gezegd dat ze op wacht moest staan. Advocaat-generaal Leo den Hollander eiste dezelfde straf als waartoe B. door de rechtbank in Assen werd veroordeeld: 12 jaar cel. Zij en haar vriend hebben de slachtoffers 'afschuwelijk leed' bezorgd, vond Den Hollander. Hij achtte de poging tot doodslag bewezen.
Het Leeuwarder gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

 

Regionaal nieuws

5,1 °C

11 inbraken

10 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.